announcement
Pécsi útfelújítások 2023Megnézem
Advent 2023Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Veszélyhelyzet-kezelési együttműködés

Veszélyhelyzet-kezelési együttműködés

Kidőlt fákkal, lakástűzzel és feszültség alatt lévő járművel is megküzdöttek.

Áramhálózati veszélyhelyzetek kezelésére képezik a tűzoltásvezetőket az E.ON szigetvári tanpályáján

  • Folytatódik a katasztrófavédelem és az E.ON 2011-ben indult veszélyhelyzet-kezelési együttműködése, amelynek keretében tűzoltók és energetikai szakemberek együtt készülnek fel az áramhálózati veszélyhelyzetek kezelésére
  • Az E.ON szigetvári tanpályáján biztonságos körülmények között, valós helyzetekre felkészítő gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a szakemberek
  • Szeptember végéig több mint négyszáz, tűzoltás vezetésére jogosult hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó gyarapíthatja tudását
  • Viharban vezetékre dőlt fa, munkagép okozta vezetékszakadás, a leszakadt vezeték miatt feszültség alá került jármű biztonságos megközelítése és a benne rekedt ember mentése, illetve egy égő épület leválasztása az áramhálózatról – ezek mind részét képezik a speciális oktatásnak

Számos olyan káresettel találkoznak a tűzoltók, ahol nemcsak a lángokkal kell megküzdeniük, hanem az elektromos áram okozta veszélyes helyzeteket is kezelniük kell. Kulcsfontosságú, hogy a kár helyszínére elsőként érkező szakemberek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek egy vezetékre dőlő fa, egy lakástűz, vagy egy munkagép okozta vezetékszakadás esetén az áramhálózati veszélyekről és a helyzet biztonságos kezeléséről. Az oltásban résztvevők és a bajbajutottak élete is múlhat azon, hogy a kiérkező tűzoltó pontosan tudja, mi a teendő, ha elektromos feszültség alatt álló területen kell beavatkozni, legyen szó műszaki mentésről vagy tűzoltásról.

Az áram- és gázhálózaton előforduló veszélyhelyzetek összehangolt kezelése érdekében 2011 óta működik együtt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport. Az együttműködési megállapodás keretében a gáz- és áramhálózati szakemberek az életből vett példákat bemutatva osztják meg a különböző helyzetek kezelésével kapcsolatos tudásukat. A tűzoltók a nyári gázhálózati képzéseket követően szeptember végéig az E.ON szigetvári áramhálózati tanpályáján kapnak elméleti és gyakorlati képzést, így biztonságos körülmények között, az energiacég szakembereinek irányításával modellezik a legkülönfélébb áramhálózati baleseti helyzeteket, veszélyes szituációkat, felkészülve az éles beavatkozásokra.

„Több száz kárhelyparancsnokot képzünk ki ezekben a hetekben itt az E.ON szigetvári tanpályáján, ők pedig több ezer mentésben résztvevő tűzoltó kollégájuknak adják tovább a nálunk megszerzett tudást és tapasztalatot. Ez a tapasztalatszerzés és tudásmegosztás azért kiemelkedő jelentőségű, mert a segítségével a tűzoltók magabiztosan tudnak majd cselekedni krízishelyzetekben. Az itt szimulált veszélyhelyzetekben úgy élhetik át a tűzoltók egy éles bevetés minden pillanatát, hogy az elektromos hálózatra dőlő fa, a leszakadó légvezeték vagy a Faraday-kalitkába zárt munkagép mind-mind valóságosak, de a körülmények mindvégig kontrolláltak és biztonságosak. A katasztrófavédelemmel immár második évtizede tartó együttműködésünk célja, hogy közös erővel, minél gyorsabban elhárítsuk a közvetlen veszélyhelyzeteket, megóvjuk a bajbajutottak életét, otthonát és értékeit, és mindeközben a beavatkozó kollégáink a lehető legnagyobb biztonságban legyenek – mondta el Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

A katasztrófavédelem és az E.ON közös, egynapos elméleti és gyakorlati oktatása keretében a tűzoltásvezetők testközelből modellezhetnek az életből vett gyakorlati példákat, olyan veszélyhelyzeteket, amelyeket a természet erői, az emberi gondatlanság vagy egy baleset előidézhet. Viharban vezetékre dőlt fa, munkagép okozta vezetékszakadás és emiatt feszültség alá került jármű megközelítése és a benne rekedt ember mentése, égő épület leválasztása az áramhálózatról, ez mind része a speciális oktatásnak. A kárhelyparancsnokok képzése kiterjed az áramütés elleni védelemre, gyakorolják a lehetséges oltási eljárásokat, és részletesen elemzik az előforduló hibalehetőségeket is.

„Kulcsfontosságú, hogy a mentésben résztvevő tűzoltók megismerjék azokat a veszélyforrásokat, amelyek egy beavatkozás esetén kockázati tényezőt jelentenek, ezért a tűzoltók életében a képzés állandó elem. Az itt megszerzett tapasztalat nagyban hozzájárul egyrészt az állomány, másrészt a lakosság biztonságának növeléséhez, és később éles helyzetben életeket menthet” – mondta elFülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Szigetváron, az áramhálózati veszélyhelyzeteket demonstráló tan- és gyakorlópályán idén szeptember végéig az ország több mint négyszáz hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltójának gyakorlati képzése történik meg, ők a tűzoltási és műszaki mentési feladatokat életszerű helyzetben gyakorolhatják.

Háttér

2022-ben augusztus végéig 266 elektromos eredetű tűznél kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek.