Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Világszínvonalú eredmények

Világszínvonalú eredmények

A Pécsi Tudományegyetem Genomika és Bioinformatika központjának világszínvonalú eredményei a gyógyászatban és kutatásokban egyaránt hasznosulnak.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja négy éve alapította a Genomika és Bioinformatika Core Facilitást azzal a céllal, hogy európai szinten is egyedülálló infrastruktúrával, szakembergárdával és innovatív diagnosztikai szolgáltatásaival támogassa egyrészt az orvosbiológiai alap- és alkalmazott kutatásokat, másrészt az országos klinikai központok betegeinek diagnosztikus igényeit.

A GINOP-2.3.1-20-2020-00001 „A Pécsi Tudományegyetem Genomikai és Bioinformatikai Kutatóintézeti Kapacitásának Megerősítése” pályázat során, mely 799 887 530 Ft keretösszegű és 100 százalékos támogatást biztosít, beszerzésre került egy nagyáteresztőképességű Illumina NovaSeq6000 szekvenáló rendszer, amely komoly szerepet játszott abban, hogy az eddig külföldre küldött magyar DNS-minták genomikai elemzése Magyarországon történhessen, gyorsan és költséghatékonyan.

A core facilitást az NKFIH 2021-ben, már mint a „Magyar Genomika és Bioinformatika Központ”-ot, „Kiváló Kutatási Infrastruktúra” címmel ismerte el. A központ kihasználtságát jól bizonyítja, hogy a tavalyi 143 projekt után, 2022-ben már 442 projektet teljesített sikeresen, több mint 20.000 minta szekvenálásával és bioinformatikai elemzésével.  A központ tevékenysége szervesen illeszkedik az egyetem fejlesztési koncepciójába, amely a párhuzamosságok helyett az egymásra épülő és egymást kiegészítő kompetenciák létrehozására törekszik.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósulhatott meg.