Indonéz Est
Kezdőlap / Élmények / Indonéz Est

Indonéz Est

A program a PTE International Autumn rendezvénysorozat része.

17.30 Kiállításmegnyitó – a Marsal-Tari Indonéz Gyűjtemény kiállításának megnyitója

A kiállítást megnyitja: Dr. Tari Eszter

Dr. Tari Eszter DLA festőművész és a PTE KPVK adjunktusa az 1998/99-es tanévben kezdett elmélyülten ismerkedni Indonézia kultúrájával, művészetével; amikor még (szintén PTE-s) hallgatóként ott tartózkodott egy évet a Darmasiswa indonéz állami ösztöndíj támogatásával. A helyi hagyományos kézműves technikák (kézi batikolás, fafaragás, árnyjátékbáb készítés) elsajátításán túl ekkoriban kezdte el a helyi iparművészeti értékű tárgyakat gyűjteni.

A 2009/10-es években már férje, Marsal Attila is vele tartott, az akkor már a Magyar Állami Eötvös ösztöndíj elnyerésével, a Művészeti Kar Doktori Iskolai DLA-értekezéséhez kutatást folytató Eszterrel. Attila a nyomódúcos batikolási technikát sajátította el, valamint segített a gyűjtemény további fejlesztésében, elsősorban a kézitőrök felkutatásával.

A gyűjtemény itt látható tárgyai többnyire a közép-jávai Surakarta és Yogyakarta városából származnak, de előfordulnak a szigetország más részeiről is, így például Baliról és Szumátráról is tárgyak.

18.00 Előadás Indonéziáról – Dr. Wilhelm Zoltán PhD, igazgató (PTE Ázsia Központ), egyetemi docens (PTE Földrajzi és Földtudományi Intézet) előadása

 A programot indonéz táncbemutatók is színesítik.

A rendezvény ingyenes, de csak érvényes oltási igazolvánnyal látogatható.

Szervező: PTE Nemzetközi Igazgatóság