Pécsi mestereim emlékére
Kezdőlap / Élmények / Programok, rendezvények / Pécsi mestereim emlékére

Pécsi mestereim emlékére

Rab-Kováts Éva „Pécsi mestereim emlékére” c. kiállítását. Megnyitó: 2022. május  6-án, pénteken 17 órakor.  A kiállítást megnyitja: T. Molnár Valéria újságíró, grafológus. Közreműködik: Tímár Judit DLA-fuvolaművész és Bajic Ágnes zongoraművész.

Megtekinthető: 2022. június 8-ig, hétköznapokom 9-18 óra között.

RAB-KOVÁTS ÉVA Sellye, 1943                                                                            

Gyermekéveimet egy dél-dunántúli községben, Sásdon töltöttem. Bejáró diákként Dombóváron érettségiztem 1961-ben, a Gőgös Ignác Gimnáziumban.

Tizennyolc évesen Pécsre költöztem és betanított porcelánfestőként munkába álltam a Zsolnay Gyárban. Végrelehetőségem nyílt arra, amire gyerekkoromtól készültem, rajzolni, festeni tanulhattam nyolc évig egy képzőművész körben,

melyet Lantos Ferenc (1929-2014) Kossuth-díjas festő az akkori Művészeti Gimnázium tanára vezetett.

Elvégeztem a Pécsi Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakát is.(1965-l969)

Munkásságomra legnagyobb hatással a Kossuth-díjas Martyn Ferenc (1899-1986) művészete és emberi támogatása volt. Sorsomat, szakmai fejlődésemet haláláig figyelemmel kísérte. Első önálló budapesti kiállításomat támogatva Ő indította el utamat a képzőművészeti pályán.

1969-től Budapesten élek, rajztanárként dolgoztam nyugdíjazásomig.

Nyolc évet az Országos Reuma és Fizioterápiás Intézet Rehabilitációs osztályán dolgoztam, ahol később a Munkaterápia vezetője lettem. (1971-1979) Itt a képzőművészetben is tehetséges mozgássérült fiatalokkal is foglalkoztam, sorsukra figyelő érintettségem innen adódik. Könyvet szerkesztettem a festőnek készülő mozgássérült barátnőm Tassy Jolán (1942-2006) harminc évig írt Naplójából „Szeressétek az életet” címmel. A könyv 2018-ban megjelent, eladásával SMA-s gyermekeket kívánunk támogatni egy Korai Fejlesztő Ház létrehozásával.

Első önálló kiállításom Budapesten volt 1985-ben a mai San Marco Galériában. Ezt követte még ötven önálló kiállítás az országban, majd Olaszországban és Bécsben is kiállíthattam.

Bartók zenéjét népszerűsítő, gyermek és ifjú zongorista tehetségeket felkaroló bécsi Bartók Béla Nemzetközi Zenei Egyesület alelnöke vagyok, rendezvényeit munkáimmal támogatom.

1995-ben tagja, majd művészeti vezetője lettem a Mítosz – Művészet – Tudomány egységének szellemében működő Természet és Környezetvédő Országos Tanári Egyesületnek.

1961-től számos csoportos kiállításon vettem részt. Rajzaimat több napilap és folyóirat közölte. Munkáimat a Természet, a Zene, a Költészet és a Biblia inspirálja.

Tagság

Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete /MAOE/ 

Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete /MROE/

Résztvevője vagyok

Óbudai Képzőművészek évente megrendezendő TAVASZI TÁRLATÁNAK

a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete FESTÉSZET NAPJA éves tárlatainak

a NŐI VONAL Festészet Napja tárlatainak

Megjelentek illusztrációim:

Utassy József Hóemberség c. verseskötetében és Nagy Lajos Három boltoskisasszony c.regényében

Munkásságomat elismerő díjak

1990 Donna Európa díj Milánó

1995 Sásd díszpolgára

1999 Juhász-Nagy Pál Emlékérem /TKTE/

Jelenleg Budapesten, a Rákoshegyi Bartók Zeneházban van kiállítva Bartók A Kékszakállú herceg vára c. képsorozatom, mely 2022. szeptember 26-ig látható. Részlet a kiállításról: youtube – Bartók kiállítás Rákoshegyen