PécsLIT Irodalmi Fesztivál
Kezdőlap / Élmények / PécsLIT Irodalmi Fesztivál

PécsLIT Irodalmi Fesztivál

Hat nap irodalom Európa Kulturális Fővárosában

A PécsLIT Irodalmi Fesztivál szeptember 12. és 17. között hat napra a hazai irodalom fővárosává teszi Pécset. Az őszi programsorozat erősíteni kívánja a város irodalmi hagyományait ott, ahol korábban élt, alkotott és könyvtárosként is tevékenykedett Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László.

Az első alkalommal 2021-ben hagyományteremtő céllal megrendezett fesztivál érezhetően megmozgatta a pécsi olvasóközönséget. A szeptemberi időszak a megyeszékhelyen mindig intenzív, a hónapban számos kulturális rendezvénysorozat zajlik a városban, ezekhez csatlakozott tavaly az első PécsLIT. Hasonló jellegű és hosszúságú program korábban nem volt, így az eseménysorozat próba is volt a szervezőknek (a szervezési munkát a Csorba Győző Könyvtár munkatársai a Jelenkor folyóirattal partnerségben végezték és végzik idén is). A rendezvények látogatóinak és a meghívott szerzők visszajelzései is azt mutatták, hogy a programsorozatra van igény.

Az író-olvasó találkozókkal, gyermekprogramokkal, felolvasó színházi és zenés előadásokkal színesített programsorozatot kellően változatossá kívánjuk tenni 2022-ben is és minden korosztály megtalálhatja majd a saját irodalmi, kulturális eseményét a hat nap alatt.

A 2022-es év tervezett meghívottjai: Szabó T. Anna, Dés András, Háy János, Cserna-Szabó András, Zalán Tibor, Milbacher Róbert, Bálint András, Rozs Tamás, Pál András, Závada Pál, a programok között továbbá zenés produkciók és felolvasóestek is szerepelnek majd. (További szerzők felkérés alatt.)

Reményeink szerint az idei évben több szervezet is csatlakozik partnerként a szervezéshez, többek között a Goethe és a Cervantes Intézet.

A rendezvények tervezett helyszínei:

  • Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (a Csorba Győző Könyvtár központi intézményegysége)
  • Művészetek és Irodalom Háza
  • Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtár
  • Csorba Győző Könyvtár Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár
  • Csorba Győző Könyvtár Apáczai Csere János Fiókkönyvtár
  • Csorba Győző Könyvtár Csipkefa Gyermekkönyvtár
  • Trafik Étterem (a zárórendezvény helyszíne)