Tüke Busz Art Projekt
Kezdőlap / Városi élet / Tüke Busz Art Projekt

Tüke Busz Art Projekt

Tüke Busz Art projekt célja, hogy rendszeres figyelmet kapjon a pécsi művészeti élet, örökségünk és jelenünk a pécsi helyi buszjárat a Tüke Busz Zrt. segítségével.  Kiemelésre kerülnek olyan művészek, akik meghatározót alkottak Pécsett és/vagy pécsi kötődésűek.

A projekt több elemből áll:

  • Belvárosban járó busz(ok)at (helyi járatok) más és más ikonikus művészeti alkotással, designnal vonjuk be a hosszútávú projekt kapcsán. A buszok a várost járva felhívják a figyelmet a művészre és az alkotásra egyaránt.
  • Buszmegállók pécsi művészek neveit viselik
  • Buszmegállókban a pécsi művészekről olvashatnak az utazók

Meghívásos pályázat tárgya:

Pécsi helyi szóló buszok (2db) Vasarely munkásságára, megadott alkotására épülő grafikai tervezés a Tüke Busz Art projekt keretén belül.

Az op art buszdekor tervezői feladat Vasarely neve által fémjelzett képzőművészeti hagyomány irányzataihoz így az op art, szerialitás és kinetizmus paradigmáihoz kapcsolódik. A PTE hallgatóktól azt várjuk, hogy az op art művészi gondolkodásmódját tükrözve teremtsenek kortárs kontextust a kiírásban megjelölt Vasarely művek számára. Alkossanak buszdizájnt Victor Vasarely Színes város víziójának megidézésével az alkalmazott grafika eszközeivel.  A két buszterv a VEGA sorozat illetve a fekete-fehér kontrasztos sorozatokhoz kapcsolódik.

„Fizikai törvény: minden szín együtt – fehér (fény), és minden ellenszín együtt – fekete (árnyék). Következésképp egy fekete-fehér mű a legszínesebb, legsűrítettebb és a környező, önmagában is színes természettől leginkább különböző dolog.” (Victor Vasarely)

Pályázat és mellékletei az alábbiakban megtekinthetők:

Felhasználható Vasarely műalkotások: