Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Zsolnay Kulturális Negyed

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed 2012 tavaszától már teljes pompájában, minden funkciójában működik.  Amerikából tért haza Gyugyi László gyűjteménye, amely közel 600 kerámiatárgyból álló tárlat. A Negyed egyik legfőbb művészeti vonz ereje a millennium és a szecesszió korszakát bemutató termékek széles köre.

A legkorábbi a Zsolnay termékek kínálatából a Rózsaszín Kiállítás.  A gyár különböző időszakát bemutató Család- és Gyártörténeti Kiállítás, valamint a Negyedhez legközelebbi dombon eredeti pompájában tekinthető meg, a Zsolnay Mauzóleum, a Zsolnay család nyughelye, ahol 42 oroszlán őrzi az eozin titkát.

A Zsolnay márkához kapcsolódó kínálatot további különleges funkciók bővítik, így az abszolút high-tech eszközzel felszerelt Planetárium és az ifjabb korosztályok körében nagyon népszerű, a fizika rejtélyeit bemutató „Labor- interaktív Varázstér” is.

A Negyedbe költözött a Pécsi Tudományegyetem Művészeti és Bölcsészettudományi Kara, itt talált otthonra a Bóbita Bábszínház társulata és itt épült fel Pécs legnagyobb kiállítóterme, amely ma a Pécsi Galéria részeként az M21 nevet viseli, ahol a kortárs képzőművészet legjobbjainak alkotásai várják a közönséget. Az E78 épület önmagában olyan multifunkcionális hely, ahol koncertek, bemutatók, színházi előadások, és kisebb, kamara jellegű produkciók is helyet kapnak, tavasztól őszig szabadtéri koncertek, fesztiválok várják a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt.

A Zsolnay Kulturális Negyed egyben élettér is. A kellemes időtöltést szolgálják a Kézművesek Utcájának boltjai, kesztyűs- és kerámiaműhelyek, vendéglátóhelyek, amik akár épületen belül, akár a szabadban néhány gondtalan óra lehetőségét kínálják. Akik itt akarnak megszállni, megtehetik, mivel kényelmes vendéglakások is várják a messziről jötteket.