Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Játssz és legyél kiszáradás-kutató!

Játssz és legyél kiszáradás-kutató!

Gyűjts jelvényeket, és teljesíts kihívásokat a DRYRivERS applikációban!

A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki, és ennek a hatása egyre jelentősebben érződik a mindennapi életünkben, és a gazdaság működésében is. Ezt a jelenséget vizsgálja egy európai uniós Horizon 2020 projekt, a DRYvER (http://www.dryver.eu). A minél szélesebb körű adatgyűjtés érdekében a DRYvER kutatói közösségi tudományos kezdeményezésként létrehoztak egy mobiltelefonos applikációt, a DRYRivERS-t. Ennek segítségével minden okostelefon-felhasználó, aki élvezi a természetjárást és a szabadtéri tevékenységeket, részt vehet a kutatásban azáltal, hogy dokumentálja a vízfolyások aktuális állapotát.

Március 22. a víz világnapja, és ebből az alkalomból a DRYRivERS még vonzóbbá válik a felhasználók számára, mivel egy új elismerési rendszer is bekerül az applikációba. A „közösségi kutatókat” ezentúl az adatok gyűjtésekor pontokkal jutalmazzák, valamint különböző kihívások teljesítésekor jelvényeket és extra pontokat kaphatnak, a pontok gyűjtésével pedig szinteket léphetnek. Annak, aki szeretné elérni a legmagasabb, huszadik szintet, név szerint a Poszeidón rangot, körülbelül ezer adatot kell rögzíteni, de ez a kihívások teljesítésével többszáz adattal is csökkenthető.

Egy-két kedvcsináló példa a kihívásokból: 314 adat rögzítéséért jár a π jelvény, a Föld Világnapján, április 22-én pedig egy jelvényen kívül 500 pontot is bezsebelhet az a felhasználó, aki aznap a legtöbb adatot rögzítette. Ezen kívül jutalmazzák például az egyes évszakokban vagy különböző ünnepi időszakokban gyűjtött legtöbb adatot, vagy éppen az év első adatát is.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android és iOS rendszerekre a Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dryrivers) és az App Store (https://apps.apple.com/us/app/dryrivers/id1593273058) áruházakból.

A magyar nyelvű felhasználók támogatására létrejött egy közösségi oldal, amely az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/Dryrivers.HU/

A DRYRivERS applikáció újdonsága kapcsán részletes interjú olvasható a Pécsi Tudományegyetem vezető kutatójával, Csabai Zoltán tanszékvezetővel az UnivPécs.com oldalon:

https://univpecs.com/tudomany/jatssz_es_legyel_kiszaradas_kutato