Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Városi élet / Ez Pécs / Címek, díjak, elismerések / Címek, díjak, elismerések

Címek, díjak, elismerések

Európa Kulturális Fővárosa: Pécs 2010

 

2005 októberében nyerte el Pécs ezt a címet. Az volt a célja, hogy „megváltoztassa a kultúra nagyságrendjét” a városban. Az elképzelés nagyszabású infrastrukturális beruházásokra épült, köztük a következő fő létesítményekre: Kodály Központ (hangverseny- és konferenciaterem), Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Zsolnay Kulturális Negyed, Nagy Kiállítótér, az állami múzeumok rekonstrukciója, valamint nyolc közterület, köztük a városközpont újjáépítése.

További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pécs2010_Kulturális_Főváros_projekt

ekf

Városmarketing Gyémánt díj

A Városmarketing Gyémánt Díj öt elismerési formát ötvöz. Városunk a gyémánt díjat nyerte el a 2022-es évben. Ezenkívül Városmarketing Nagyköveti díjat, illetve Városmarketing Stratégia elismerést is kapott Pécs városa a 2022-es évben. Az utóbbi a Pécsi Tudományegyetemmel való együttműködés elismeréseként.

A „Városmarketing gyémánt” elismerő védjegyet az a pályázó-szervezet kaphatja meg, aki a pályázat benyújtásával bizonyítja, hogy a meghirdetett kategóriák valamelyikében, a pályázati időszakban eredményes, az értékelési kritériumoknak megfelelő, a szakmai zsűri által színvonalasnak értékelt, városmarketing tevékenységet végzett. A „Városmarketing gyémánt” védjegy az adott év, adott kategóriában megvalósított marketing tevékenységét, s nem általában a szervezetet, pályázót minősíti.

„Városmarketing nagykövete” elismerést az a pályázó szervezet kapja, aki a legtöbb pályázatot nyújtja be, ezzel is mutatva elkötelezettségét a városok és városmarketing irányába. Az év „Városmarketing nagykövete” lehet ügynökség, marketing tanácsadó, non-profi szervezet, és bárki, aki a legtöbb pályázatot nyújtotta be.

További információ: http://www.varosmarketingdij.hu/

Névtelen Terv 2022 11 08t105640.378

Az év honlapja díj 2021

 

20. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legnagyobb hazai digitális versenye, ‘Az Év Honlapja’ pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyen rekordszámú, összesen 331 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 díjat osztott ki. Önkormányzatok és települések kategóriában nyertük el az év honlapja díjat. 

További információ: https://www.azevhonlapja.hu/

Az év honlapja

Pécs, a tanuló város

 

Pécs városa 2016 szeptemberében pályázott a díj elnyerésére, amely jelzi azt a közösség- és városfejlesztő építkezést, amely egy soknemzetiségű, számos felekezetnek otthont adó települést a tanulás vonzó helyévé kíván emelni és ott megtartani és a tanulás innovációjával kíván fejlődést elérni, legyen az iskolarendszerű, vagy azon kívüli tevékenység. A város 2017 januárjában kapta a hírt, hogy elnyerte a díjat, amelyet Pécs képviselője 2017 szeptemberében vett át az írországi Cork városában.

További információ: https://uil.unesco.org/lifelong-learning/learning-cities/build-learning-city

 

tanulóváros

PTE Zöldegyetem

 

A „Zöld Egyetem” gondolat egy komplex rendszer, mely magában foglalja az épített környezetet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését. Jelenleg az Egyetemen közel 200 kurzus foglalkozik környezeti kérdésekkel és fenntartható fejlődéssel. Jelentős összegeket fordítunk kutatásokra, és a témában készült publikációk száma is jól mérhető. A zöld gondolat tehát él! Ugyanakkor nem kétséges, hogy még van teendőnk annak érdekében, hogy bolygónk védelme meghatározó jelentőséggel bírjon mindennapjainkban.

További információ: https://zoldegyetem.pte.hu

 

zöld egyetem

Befektetőbarát Település

 

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) 2015 ősszel elindította a Befektetőbarát Település Programot, melynek célja a települések felkészítése a befektetők professzionális kezelésére, ezáltal a teljes hazai befektetési környezet versenyképességének fokozása.

További információ: https://hipa.hu/34-telepules-meg-felkeszultebben-varja-a-befektetoket

 

9névtelen Terv

Európai Bor és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO)

 

2013-ban adományozták ezt a címet Pécs városának. Az  indoklás szerint „Pécs olyan város, ahol a gasztronómia, a kulináris értékek, a művészetek és a történelmi örökségek eleven, izgalmas egységet alkotnak, mint Pécsett: a belvárosi múzeumok, vendéglők, ókeresztény, reneszánsz és török kori emlékek, délies napfény, rengeteg csábító kávéházi és éttermi terasz és egész évben zenei, irodalmi, képzőművészeti események adják össze az utánozhatatlan „pécsi fűszerkeveréket”. (idézet forrása: Pécsma)

 


 

10névtelen Terv

Magyar Turisztikai Ügynökség Kiemelt Szakmai Partner

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Turisztikai Ügynökség Kiemelt Szakmai Partner 2021, valamint Edukációs Partner statusra, így amellett, hogy a megtisztelő címet viselheti, az MTÜ által meghirdetett szakmai programok, rendezvények alkalmával Pécs a jelentkezők között prioritást, illetve kedvezményeket élvez. Ezzel is segítve a város és térsége ismertségének növelését, turisztikai teljesítményének javulását.

További információ: https://mtu.gov.hu/kpp-feltetelek


 

Névtelen Terv (33)

Pécs lett a legzöldebb magyar város

 

A VIRTUÁLIS ERŐMŰ PROGRAM (VEP) és annak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) által vezetett helyi erőműve, az ún. Bavep és abban is kiemelten a Pécs Város Önkormányzatával együtt 2019-től elindult együttműködése eredményeképpen alig egy év alatt nagyot lépett előre a fenntartható fejlődés és a klímavédelem ügye Pécsett – a VEP versenypályázata alapján: 2020-ban Pécs lett Magyarország legzöldebb városa.

 

További információ: http://www.mi6.hu/hirek/legzoldebbmagyarvaros


 

Névtelen Terv (31)

Pécs az Egészséges Városok Mozgalom Kárpát-medencei Egyesülete tagvárosa

 

A WHO Európai Egészséges Városok Hálózata 1988 óta működik, jelenleg közel 100 projektváros és 30 nemzeti hálózat részvételével, melyek csaknem 1400 helyi önkormányzatot ölelnek fel az Európai Régióban. A projektvárosok közvetlen kapcsolatban állnak a WHO Európai Regionális Irodájával. Magyarországi projektvárosok: Pécs 1988-tól, Győr 1994-től.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata alapítóként csatlakozott a WHO Európai Egészséges Városok Hálózathoz. A Közgyűlés határozata alapján 1991-től a pécsi Egészséges Városért Alapítvány látja el az Egészséges Városok program helyi és nemzetközi koordinációs feladatait.

WHO Európai Egészséges Városok Hálózat: https://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/urban-health/who-european-healthy-cities-network

Egészséges Városok Mozgalom Kárpát-medencei Egyesülete: www.egeszsegesvarosok.hu

Egészséges Városért Alapítvány Pécs: www.egeszsegesvarosok.hu/pecs

Névtelen Terv (31)

Art is Business Díj 2022 – Kulturális Turisztikai Díj

Ez a díj két évente kerül meghirdetésre.

A díjat odaítélő szervezet fő célkitűzése, hogy ösztökélje a vállalatok és a művészeti világ összekapcsolását, és felhívja a figyelmet a művészeti menedzsment fontosságára.

Részletes leírás a díjról: https://www.artisbusiness.hu/hu/art-is-business-dij/art-is-business-dij-2022/

 

Névtelen Terv 2023 01 23t104328.745