Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Cella Septichora Látogatóközpont, Ókeresztény Mauzóleum
Kezdőlap / Élmények / Cella Septichora Látogatóközpont, Ókeresztény Mauzóleum

Cella Septichora Látogatóközpont, Ókeresztény Mauzóleum

Az UNESCO világörökségként elismert, IV. századi ókeresztény sírok és sírkamrák több mint 1600 év után feltárulnak, hogy a látogatók korszerű eszközökkel ismerjék meg a páratlan föld alatti világot.

Ezek kisméretű, családi sírkamrák és nagyobb közösségi sírboltok, temetői építmények. Ezeknek egy része festett, belső terük bibliai jelenetekkel és ókeresztény szimbólumokkal díszített, ami tovább növeli az emlék együttes egyediségét, egyetemes kulturális értékét.

A sírkamra többnyire a tehetős családok temetkezési helye volt. A kétrészes építmény föld alatti része a kripta, a tulajdonképpeni sírkamra, ahova az elhunytakat helyezték téglasírokba, vagy ritkábban szarkofágokba. E fölé emlékkápolnát (memoria, mausoleum) emeltek. A kétszintes építmények kettős feladatot láttak el: egyszerre szolgáltak temetkezési helyként és szertartások céljára.

A Látogatóközpontban hat kétszintes sírkamra (I., II., III., IV., XIX., XX. számú sírkamrák), és két nagyobb egyterű épület (Cella Septichora és az V. számú sírkamra) tekinthető meg.

Az Ókeresztény Mauzóleum, valamint az Apáca utcai sírépítmények különálló szigetként helyezkednek el a világörökségi helyszín területén.

1975-ben, mikor az addig itt lépcsőzetesen folyó vízesés javítási munkálatai folytak, bukkantak rá az Ókeresztény Mauzóleumnak nevezett épületre.

Ez a temetői kápolna egyike Sopianae nagyobb épületeinek. Kétszintes volt; a felszíni kápolna cella memoriaeként szolgált, míg a kriptában temetkeztek. A sírkamra eredetileg egy festett helyiségből állt, amelynek déli oldalán állt a hatalmas, gyönyörűen faragott szarkofág. Később a sírkamrát nyugati irányban megnagyobbították és két újabb szarkofágot helyeztek el benne.

A sírkamra festményei részben felületkitöltő díszítések, részben pedig figurális ábrázolások. A megmaradt freskósorozat alapvetően két részből áll; az északi falon Ádám és Éva bűnbeesése, Dániel próféta az oroszlánok vermében, végül az életfa motívuma látható. A keleti fal tengelyében, a mennyezet alatt Krisztus szimbólumát, az ún. krisztogramot látjuk. Az alatta lévő fülkében búzakalász ábrázolással és pálmaággal övezett trónuson ülő, vörös ruhás alak torzója szerepel.

1975 Ben Mikor Az Addig Itt Lepcsozetesen Folyo Vizeses Javitasi Munkalatai Folytak Bukkantak Ra Az Okereszteny Mauzoleumnak Nevezett Epuletre Ez A Temetoi Kapolna Egyike Sopianae Nagyobb Epuleteinek Ketszinte

A Cella Septichora Látogatóközpont és a világörökségi helyszínek nyitvatartási információi:

  • A Cella Septichora Látogatóközpont 2022. június 6-tól várhatóan 2023. év elejéig felújítás miatt zárva tart.
  • Június közepétől az Ókeresztény Mauzóleum új fogadóépületében várjuk a látogatókat a Szent István téren. Az Ókeresztény Mauzóleumban folytatódnak népszerű tárlatvezetéseink is.
Vo Zsok Garantalt Setak