Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Egyéb hírek / Authenticity - A hiteles város

Authenticity - A hiteles város

Pécs olyan szerteágazó kulturális rendszerrel és oktatási hálózattal rendelkezik, ahol a szellemi tulajdon védelme kiemelt feladat. Az európai uniós Authenticity program segíti a még hatékonyabb fellépést a hamisítás ellen.

A szellemi tulajdon védelme egy város vagy egy régió számára nemcsak morális, hanem gazdasági kérdés is. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala az Authenticity elnevezésű kezdeményezését éppen ezért azzal a céllal indította el, hogy felhívják a figyelmet a szellemi tulajdonhoz kapcsolódó jogokra, valamint arra, hogy azok megsértése – vagyis a hamisítás – milyen károkat okozhat.

Az Authenticity projekt kevés, de annál jelentősebb résztvevőt tömörít. Összesen 12 város csatlakozott eddig a programhoz, többek között Párizs, Róma és Madrid – olyan városok, ahol fontosnak tartják a szellemi tulajdon védelmét és a hamisítás elleni fellépést a regionális erők és a kormányzati törekvések egyesítésével. Ezt a rangos listát gyarapítja mostantól Pécs, az erről szóló megállapodást február 14-én írta alá Péterffy Attila polgármester és Farkas Szabolcs, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

– Pécs számos olyan hálózattal rendelkezik, ahol kiemelten fontos a szellemi tulajdon védelme – hangsúlyozta Péterffy Attila. – Ilyen például a Pécsi Tudományegyetem, ahol sok kutatási eredmény igényli a védelmet. Ugyanakkor ilyen a szerteágazó művészeti és kulturális rendszerünk, ahol az alkotásokhoz kötődő jogok érvényesítése szintén hangsúlyos feladat.

Farkas Szabolcs pedig azt emelte ki, hogy a projekthez csatlakozás európai szintű lehetőséget nyújthat nemcsak a város, de a régió számára is, hogy megmutathassa legfontosabb szellemi tulajdoni eredményeit, innovátorait, eredetvédett termékeit, kulturális értékeit. Pécs egyébként a magyar városok közül elsőként csatakozhatott a kezdeményezéshez.

A polgármester kitért ugyanakkor arra is, hogy nem ez az első európai uniós projekt, amelyben a baranyai megyeszékhely fontos szerepet kapott. A város karbonsemlegességi törekvései jegyében 2022-ben a Net Zero Cities programhoz csatlakoztunk, amelynek keretében szintén egy elit klub tagjaival tudunk együttműködni – fogalmazott Péterffy Attila.

A cikk forrása: A hamisítás elleni fellépést segíti Pécsen az európai szintű projekt | pecsma.hu