Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Döntött az önkormányzat az energiatakarékossági intézkedésekről

Döntött az önkormányzat az energiatakarékossági intézkedésekről

A jelentősen megemelkedett energiaárak miatt takarékossági intézkedések bevezetéséről, a helyi civil szervezeteket és a helyi vállalkozásokat segítő alapról és szociális juttatásokról döntött a pécsi önkormányzat közgyűlése pénteki rendkívüli ülésén.

Ahogy Magyarország minden településének, úgy a pécsi önkormányzatnak is szembe kell néznie az energiaköltségek jelentős növekedésével. A kormány hatályos távhőár-rendeletének értelmében az önkormányzat intézményei a korábbi ár duplájáért, az önkormányzat cégei pedig ennél is drágábban szerezhetik be a fűtéshez szükséges hőmennyiséget. Azokban a városrészekben, ahol gázfűtés biztosítja az önkormányzati intézményekben a meleget, ennél is jelentősebb a drágulás. A legnagyobb költségnövekedési tételt ugyanakkor a villamosenergia drasztikus drágulása jelenti.

Mindezek alapján a teljes önkormányzati szféra energiaköltsége a 2021-es 1,8 milliárd forintról 2023-ra 10 milliárd forint fölé növekedne, vagyis a jelenlegi árakon számítva több mint ötszörösére drágulna. Ez nagyon fájó, azzal együtt is, hogy a hazai nagyvárosok közül a biomassza alapú távhőnek köszönhetően még mindig a legkisebb energiaár-növekedés sújtja Pécset. Városunk ugyanis abban egyedi, hogy a helyi távhőtermelés 99%-ban megújuló energiaforráson alapul, ennek előnyeit most élvezhetik igazán a pécsiek.   

Annak érdekében azonban, hogy a megnövekedett energiaárak okozta többletköltségek minél nagyobb részét ki tudja fizetni az önkormányzat, energiatakarékossági intézkedéscsomagot készített elő. A városvezetés már nyár végén bekérte az intézmények és cégek vezetőinek energiatakarékossági javaslatait, ezekből állt össze a több mint 100 pontból álló energiatakarékossági intézkedéscsomag.

Az önkormányzat magán kezdi a takarékosságot

A közgyűlés döntése alapján a Polgármesteri Hivatal 2022. évi reprezentációs keretének 50%-át, a polgármester és a három alpolgármester 2022. évi cafeteria juttatásának összegét, a polgármesteri költségkeret teljes megmaradt 2022. évi összegét, valamint az önkormányzat zöld biztosának teljes megmaradt 2022. évi összegét átcsoportosítjuk az önkormányzat szociális feladatainak ellátására.

Döntés született arról is, hogy a polgármesteri hivatal helyiségeit legfeljebb 20 fokra fűtik, és 2022. december 27. és január 6. között igazgatási szünetet rendelünk el. Emellett megvizsgáljuk a home office egyes napokon történő alkalmazásának lehetőségeit a hivatal munkatársai számára.

Takarékosság az önkormányzati intézményeknél

Az önkormányzat három csoportra osztotta az intézményeit:

  1. Energiafogyasztásában nem korlátozható intézmények: pl. gyermeknevelési intézmények, időseket ellátó intézmények.
  2. Energiafogyasztásban részlegesen korlátozható intézmények, állandó működési kötelezettség mellett: pl. polgármesteri hivatal, járóbeteg és szociális ellátás.
  3. Energiafogyasztásban korlátozható intézmények, ahol a tevékenység időszakosan akár szüneteltethető is: pl. kulturális intézmények, sportlétesítmények, művelődési házak.

Az 1-es csoportba tartozó intézmények fűtését nem csökkentjük, hiszen gyermekeket és időseket ellátó intézményekről van szó. Ezeket azért tartjuk fontosnak nyitva tartani, hogy gyermeke vagy idős hozzátartozója gondozása miatt egyetlen pécsi embernek se kerüljön veszélybe a munkahelye.

2. és 3. csoportba sorolt intézmények esetében általános intézkedésként csökkentjük a hőmérsékletet. A rendszeresen, hosszabb ideig tartózkodásra használt helyiségekben 20 °C-ra, egyéb, nem huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségekben ennél néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletre fűtjük a helyiségeket. A használaton kívüli helyiségekben, illetve a használaton kívüli időszakokban – ahol lehet – temperáló fűtést alkalmazunk. Emellett – ahol szükséges – a nyílászárók szigetelésének soron kívüli elvégzését, illetve javítását, valamint az izzók LED-világítótestekre cseréjét, illetve a világítás tudatos és energiatakarékos működtetését írja elő az intézkedéscsomag.

Az alábbi intézmények esetében a nyitva tartást módosítja az energiatakarékossági intézkedéscsomag:

  • A Janus Pannonius Múzeum egyes kiállításai a fűtési szezonban előzetes bejelentkezés alapján lesznek látogathatók.
  • A Tudásközpont könyvtára 2022.12.24.-2023.01.01. között, a Csorba Győző Városi Könyvtár Minerva Fiókkönyvtára pedig 2022.12.22-2023.01.08 között zárva tart.
  • Ideiglenesen bezár a Boldogság Háza, a ceremóniákat a Művészetek és Irodalom Háza Eck Imre terembe és a Zsolnay Negyedben található Apostolos terembe költöztetik át.
  • A Kodály központ aulája csak rendezvények idején tart nyitva, egyéb időszakokban zárva lesz, a jegypénztárat pedig a művészbejáró közelébe telepítik át.
  • A Zsolnay Kulturális Negyed nyitva tartása lerövidül, a Negyed kiállításai hétfőtől szerdáig csak előzetes bejelentkezés alapján lesznek látogathatók.
  • Ideiglenesen bezár a Belvárosi Közösségi Tér.
  • Átmenetileg zárva lesz a Szivárvány Gyermekház 2022.12.22 és 2023.01.08. között, a dolgozók, csoportok, klubok, bérlők más telephelyeken kapnak elhelyezést.
  • Az Apáczai Művelődési Ház 2022.12.22-2023.01.08 között téli szüneti napközit tart.
  • Az Apáczai Közösségi Ház november 1-jétől ideiglenesen bezár; a Kodály Zoltán Művelődési Ház és a Melinda Közösségi Ház 2022.12.22-2023.01.08. között zárva tart.
  • A Szent Mihály Közösségi Ház és a Patacsi Művelődési Ház 2022.12.22-2022.12.30 és 2023.01.01-2023.01.08 között zárva lesz.
  • A KRESZ park 2022.12.19 és 2023.01.08 között zárva tart.
  • A Mecseki Gyermekvasút üzemidő csökkentéssel működik.

Takarékosság az önkormányzati cégeknél

Az önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságokat is több, most elfogadott energiatakarékossági intézkedés érinti. A legtöbb ilyen a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. sportlétesítményeire vonatkozik.

  • A Hullámfürdő továbbra is nyitva tart. A versenymedence vízhőfokát ugyanakkor 25 °C-ra csökkentik, az uszoda légtér hőmérsékletét pedig 26 °C-ra és az uszodatér részlegesen üzemelő padlófűtését lekapcsolják. A vendégtér, öltözők hőmérsékletét 20 °C-ra csökkentik.
  • A Lauber Dezső Sportcsarnok december 31-ig nyitva lesz, itt a küzdőtér és az egyéb helyiségek léghőmérsékletét 20 °C-ra csökkentik. Az épület régóta várt energetikai felújításának előkészítése év elején ér abba a fázisba, hogy megkezdődhet a kivitelezés, ami miatt a létesítmény 2023. január 1-jétől várhatóan 2023. szeptemberig zárva tart.
  • A Dárdai Labdarúgó Utánpótlás Akadémia továbbra is várja a sportoló fiatalokat. A csarnok téli léghőmérsékletét 17 C-ra, az egyéb helyiségekét 20 °C-ra mérséklik.
  • A Városi Műjégpálya nyitva tartása lerövidül, november 10-től február 28-ig lesz nyitva.
  • A Várkői Ferenc Sportközpontban a megszokottnál hosszabb lesz a téli szünet, ami idén négy hétig tart majd, 2022.12.12-től 2023.01.08-ig.

A Pécsi Nemzeti Színházban is energiatakarékossági intézkedést vezetnek be:

  • A nézőtéri világítást LED-re cserélik és mozgásérzékelő lámpákat építenek be.
  • Optimalizálják a próbatermek világítását és a nagyszínpad nézőtéri munkafényét.
  • Megvizsgálják, hogy a darabok áthelyezésével hogyan csökkenthetők a magas energiafogyasztású eszközök használata.
  • A használaton kívüli fogyasztókat 23 órától áramtalanítják az épületben.

Forrásteremtés az energiaköltségek fedezetére

A felsorolt energiatakarékossági intézkedésekkel az önkormányzat energiaköltség-növekedésének mintegy negyede takarítható meg. Ahhoz, hogy az energiaválság miatt ne legyen szükség vállalhatatlan intézkedésekre, az önkormányzat kormányzati kompenzációban bízik.

A kormány ehhez azt várja el, hogy az önkormányzatok tegyenek meg mindent az energiafelhasználásuk minél nagyobb csökkentése érdekében – ezt a célt szolgálja a fentiekben ismertetett, több mint 100 pontból álló energiatakarékossági intézkedéscsomag. Emellett ugyanakkor az is kormányzati elvárás, hogy az önkormányzatok saját ingatlanaik értékesítésével fedjék le az energiaárak növekedésének egy részét.

Ennek érdekében a pécsi önkormányzat döntött arról, hogy

  • az előző városvezetés által felvett, 9,5 milliárd forintos hitel miatt jelzáloggal terhelt, de a jelzálog alól a visszafizetés részarányában felszabadult ingatlanokat (jellemzően kisebb, jobbára kiegészítő területként használható lakótelkeket, illetve a helyi kisvállalkozások bővítési céljait szolgáló, szintén kiegészítő területeket) értékesítjük;
  • a volt Bőrklinika épületét – miután a nyilvános liciteken nem érkezett a becsült ingatlanpiaci értéket elérő ajánlat, és az állam sem tartott igényt az épületre az egyetem fejlesztéséhez – értékegyeztetéssel elcseréljük a Mandulás kempingre.

Ezen túlmenően

  • értékesítjük azokat az önkormányzati lakásokat is, amelyek olyan társasházakban vannak, ahol a városnak csak egy vagy két lakása van, és bérlők laknak bennük.
  • eladjuk a lakásként nyilvántartott, de valójában nem lakható, bontásra javasolt ingatlanokat

A lakások értékesítéséből származó bevételt az önkormányzati lakások energetikai célú fejlesztésére fordítjuk.

Energiahatékonysági fejlesztések

A pécsi városvezetés az energiatakarékossági intézkedések mellett olyan energiahatékonysági fejlesztések előkészítésének elindításáról is határozott, amelyek csak hosszabb távon eredményezik az energiaköltségek mérséklését.

Az önkormányzat, továbbá cégei és intézményei 2023-as energiaköltségeinek tetemes részét, 86%-át a villamosáram teszi ki – a megtakarítások után. Ezen belül is a közvilágítás a legnagyobb falat. Ezért foglalkozunk kiemelten az áramfogyasztással, a közterületek és intézmények világításának korszerűsítésével.

A közvilágítás lámpatestjeinek negyede még mindig elképesztően elavult, ezeknek a higanygőz-lámpáknak LED-világítótestekre cserélésével jelentős villamosenergia-költséget tudunk megtakarítani. A mintegy 5 ezer darab égő cseréje 1 milliárd forintba kerül, de már az első évben mintegy 413 millió forintos költségmegtakarítást hozhat. Ezt a beruházást nem hitelből, hanem úgynevezett ESCO-szerződéssel, vagyis a hatékonyabb energiafelhasználás eredményeként keletkező megtakarítások egy részéből finanszírozná a pécsi önkormányzat.

Jelentős villamosenergia-megtakarítás érhető el azzal, ha a legnagyobb fogyasztó, a Tettye Forrásház Zrt. ellátását megújuló energiaforrásokkal biztosítjuk. Ennek érdekében az önkormányzat döntött arról, hogy megkezdi a Füzes dűlőben lévő önkormányzati tulajdonú napelempark rákötését a cég villamosenergia-rendszerére, illetve arról is, hogy fejlesztési források felhasználásával további napelemparkokat létesít hasonló céllal.

További villamosenergia-megtakarítást tudunk elérni, ha a legjelentősebb fogyasztók érdekében máshol is napelem-telepeket létesítünk. Ezért a pécsi önkormányzat döntött arról is, hogy – a vonatkozó építési szabályok betartásával – megvizsgálja napelemek telepítésének lehetőségét a Kodály központ mellett, a Pécsi Nemzeti Színház egyik épületén. Szintén megvizsgáljuk, hogy a Hullámfürdő energiaellátása miképpen biztosítható például talajszondás rendszer kiépítésével.  

A helyi civil szervezeteket és a helyi vállalkozásokat segítő alapról, illetve az energiaválság okán meghozott szociális intézkedésekről a következő napokban adunk tájékoztatást.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata