Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
15 programtipp
Kezdőlap / Élmények / 15 programtipp

15 programtipp

Pécsi Állatkert

A Mecsekben található PécsZOO meglátogatását semmiféleképpen ne hagyjuk ki, hiszen az állatok élete mindig izgalmas. A 4 hektáros állatkert gyönyörű természeti környezetében 250 állatfajt figyelhetnek meg kicsik, nagyok. A cápák, hüllők, halak, kétéltűek terráriuma, akváriuma igazi kuriózum, nem beszélve a vizilovakról, oroszlánokról, fókák kifutóiról.

Mecseki kisvasút

Alig 600 méter hosszan tudunk utazni vele a Mecsekben az Állatkert és a Dömörkapu között, csupán 2 megállója van, de ne hagyjuk ki! Május és szeptember között mindennap indul, míg a többi hónapban jellemzően hétvégén.

TV-torony

Az idén 50 éves pécsi Tv-torony és Kilátó rekorder, hiszen Magyarország legmagasabb épülete. A 197 méter magas  épület a Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll.  Páratlan látványt nyújt a Közép-Európa legnagyobb körpanorámájával rendelkező kilátó. Gyerekekkel is látogatható.

Mecsextrém Park

Az ország egyik legnagyobb erdei kalandparkjában garantáltan jól érzi magát az egész család. Az alpesi kötélpark a fák ágai között ügyességet kíván felnőttől, gyerektől egyaránt, az európai viszonylatban párját ritkító, 25 kocsiból álló erdei bobpályán egyedülálló kaland részesei lehetünk.

Bóbita Bábszínház

A Zsolnay Negyedben: A bábszínházi évadban (szeptembertől júniusig) évente megújuló előadásokkal, csecsemőszínházi programokkal, bábkészítő kézműves műhellyel és mesekuckóval várják a család apraja-nagyját.

Labor – Interaktív varázstér

A nagyobbacskáknak a Zsolnay Negyedben: Mintegy két tucat izgalmas játék, tudományos kísérlet segítségével – többek közt repülőgép szimulátorral, plazmagömbbel, a Fény termével ismerkedhetnek a gyerekek a fizika világával.

Planetárium

Természettudományos kalandok, mesés űrutazások, izgalmas történetek várják a csillagászat iránt érdeklődőket a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig a pécsi Zsolnay Negyedben.

Janus Pannonius Múzeum

Magyarország legnagyobb vidéki múzeuma, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhelye. De mint kiállítóhelyet ne keressük: múzeumok sokasága tartozik hozzá.

 • Csontváry Kiállítás
 • Vasarely Kiállítás
 • Zsolnay Kiállítás
 • Modern Magyar Képtár
 • Martyn Kiállítás
 • Schaár Erzsébet „Utca” Kiállítás
 • Néprajzi Kiállítás
 • Sopianae – Baranya római kori leletei – állandó régészeti kiállítás
 • Mecseki Bányászati Kiállítás
 • Szerecsen Patika Kiállítás
 • Vasváry-ház

Pécsi Galériák

Helyszínei a hazai és a nemzetközi művészeti élet jelentős találkozópontjaivá váltak az elmúlt 35 évben, méltón reprezentálva Pécs és Baranya művészeti, kulturális életét. Jelenleg két kiállítótér várja a látogatókat: a Pécsi Galéria a Széchenyi téren, az m21 Galéria a Zsolnay Kulturális Negyedben.
A Pécsi Galériák oldalon ismertetjük továbbá a Kemence Galéria / Zsolnay Negyed és a Martyn Ferenc Galéria / Művészetek és Irodalom Háza kiállításait.

Trüffel Cukrászda és játszótere

Pécs egyik legjobb cukrászdája. Izgalmas ízek, magas minőségű alapanyagokból készülnek a sütemények, fagylaltok és torták. A Trüffelben ételérzékenyekre is gondolnak. Fantasztikus nagy játszótér, izgalmas játékok várják a gyerekeket a kerthelyiségben, amíg a szülők kávéznak az asztaloknál.

Mésztufa-barlang

A Pécsett található Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény. Az üregrendszer a mintegy tízezer éves, laza szerkezetű, vastag mésztufában alakult ki. A járatokat az évszázadok folyamán mesterségesen kibővítették, további folyosókat vájtak ki a hegy belsejében, kisebbfajta labirintusrendszert létrehozva. Egykor ezek a föld alatti üregek lakóhelyként is funkcionáltak. Nem beszélve a legenda szerint itt élt sárkányról, akivel a gyerekek találkozhatnak is az egyik járatban.

Pintér-kert Arborétum

Pécsett, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el. Nevét Pintér János (1879-1933) nyugalmazott pécsi banktisztviselőről kapta. A gyűjteményes jelleggel, arborétumként  telepített lombos fák, örökzöldek, cserjék és évelők mellett a kertben több mint harminc védett növényfaj él, többek között csodabogyók, pirítógyökér, sőt megcsodálható itt a fokozottan védett bánáti bazsarózsa is.

Jelentős értéket képviselnek az orchideafajok, valamint látható a kertben a Mecsek déli oldalainak számos hazai, őshonos növényfaja, szubmediterrán és mediterrán jellegű növények társaságában. A területen két védendő növénytársulás is megtalálható. Március 1 – október 31. között hétvégén is látogatható.

PTE Botanikus Kert

A Pécsi Tudományegyetem területén található Botanikus Kert fantasztikus üvegházzal és arborétummal rendelkezik. A 6,85 hektáros kert gyűjteményeiben jelenleg több mint 8000 féle növény található, ebből a szabadföldi gyűjteményekben kb. 5000, az üvegházakban kb. 3000. Az egyedek száma több mint 100 000 db.

Az előforduló védett vagy fokozottan védett fajok száma 350. A kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett. Igazi stresszmentes övezet egyetemistáknak, a mellette lévő kórház látogatóinak és persze a gyermekeknek. Kertterapeutákat is alkalmaznak, gyerekeknek, felnőtteknek igazi feltöltődés, kikapcsolódás.

Mecsek Discovery Center

Az erdei iskola számára színvonalas, a kor elvárásainak minden szempontból megfelelő oktatási terek kerültek kialakításra, míg az alsó szinten, 140 m2-en várja az idelátogatókat a MecseXplorer kiállítótér. Forrást bemutató dioráma, magasles és borzvár, VR távcsövek, beépített kulcsos turistaház, fagyár – hogy csak néhányat említsünk a számos izgalmas, felfedezésre váró elem közül.

Pécsi Animáció Története

Doktor Bubó, Gusztáv, Pityke őrmester, Red Bull reklámfilmek – mindezek Pécsett születtek. Az animációkészítés titkai – a kellékek, az eszközök és a munkafolyamatok bemutatása. A Pécsi Animáció Története Kiállítás látogatói élményt adó tárlatvezetésen ismerhetik meg az animációkészítés technikáit, az egyszerű kezdetleges eszközöktől a klasszikus rajzfilmeken és stoptrükk-animációkon át a számítógéppel készített filmekig.

A kiállítás központi témája a rajzfilm – lépésről lépésre ismerhető meg egy film elkészítésének folyamata. A program látogatása ingyenes.

Zsolnay élményfestés

Miután megcsodáltad a Zsolnay Negyed mesébe illő kerámiáit, itt az idő, hogy elkészítsd a sajátodat! Fess csodaszép mintákkal díszített csempét, medált vagy hűtőmágnest kedved szerint, és azonnal vidd is magaddal!

Ha attól tartasz, hogy nem elég jó hozzá a kézügyességed, akkor ne izgulj, mi biztosítjuk a sablont! Te csak engedd át magad a kreativitásnak, és készítsd el a személyre szabott, pécsi szuveníredet!

Csempehajtogatás, avagy képeslap Zsolnayból

Hajtogassunk együtt gyönyörű csempe mintájú képeslapokat, ajándékba szeretteidnek, vagy emlékbe magadnak.