announcement
Pécsi útfelújítások 2023Megnézem
Advent 2023Megnézem
Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / 5+1 féle Lokodi-féle pécsi grillkolbász-válogatás

5+1 féle Lokodi-féle pécsi grillkolbász-válogatás

A pécsi grillkolbász-válogatás (a Lokodi-féle prémium termékcsalád részeként) adalék- és tartósítószer mentes, juhbélbe töltött termék. Ebből öt – utalva az „Öttorony” elnevezésre – Pécs egyes városrészeiről kapta a nevét, a „+ 1” pedig egy anno jellegzetes, mára elfeledett helyi, frissen sütött kolbászka (grillkolbász) újragondolása.

Lokodi Fele Premium Termekcsalad

A termékek a következők:

1. Aranyhegyi grillkolbász – fügével és Cirfandlival párosítva. A nevet már egy 1780-as szabadalmi levélben, a város címerének leírásában említik. Az ízesítés két fő eleme a füge, mely már akkor is megtermett a környéken, a másik összetevő a kiváló borfajta, a pécsi Cirfandli.

2. Csoronika grillkolbász – aszalt paradicsomos, bazsalikommal. Pécs környékén bőséggel terem mind a bazsalikom, mind a paradicsom, a város kiváló földrajzi adottságának köszönhetően. A Csoronika elnevezés a fekete földdel, örökzöldekkel és egyéb növényekkel kapcsolatban kapta a nevét.

3. Makári grillkolbász – paprikás, rozmaringos csavarral. A termék egyrészt Makár János óbester, aki felszabadította a török megszállás alól Pécs várát, másrészt az itt vadon termő rozmaring bokrok tiszteletére jött létre.

4. Mecseki grillkolbász – citromfüves, medvehagymás. A Mecsek és a Misina lejtőin vadon termő, gyógyhatású növény régóta beépült a környék gasztronómiai hagyományaiba, de mindezidáig nem jelent meg markánsan a darálékfélékben. A dél-baranyai kertekben bőven szaporodó citromfűvel és egyéb fűszerfélékkel párosítva igazi kuriózummá válhat.

5. Rigóder grillkolbász – füstölt csülkös, pécsi barna sörrel, zsályával. A friss zsályával készült füstölt csülkös egytálétel recept ”családi örökségként” maradt fenn, minek emlékére jöhetett létre a termék, mely nem nélkülözheti a kiváló pécsi barnasör társaságát.

+1. Pécsi grillkolbász – borjú- és sertéssült keveréke pecsenyevirággal, petrezselyemmel. Igazi sváb gyökerekkel rendelkező, újragondolt grillkolbász. A Rác-hegy környékéről került annak idején a városba, mely pikánsságát a reszelt ciromhéj és a vajban sütés adta.

A termékcsalád kialakítása egyrészt néprajzi kutatások alapján, másrészt lokálpatrióta érzületű kreativitásból született.

A város hírnevének öregbítése szempontból erősíti Pécs és Baranya délszaki jellemzőit, Pécs „kóstolható” lesz, elvihető, ajándéktárgyak és turisztikai információk mellett egy másik dimenziót is megmutat. Megteremthető vele egy városi, csak Pécsre jellemző street food. Olyan múltban(gasztrokulturális) gyökeredző egyedi ízvilágot nyújt, melyre joggal lehetünk mindnyájan büszkék. Város-, megye-, régió- és családtörténeti, valamint botanikai szempontok alapján válogatott fűszerek és ízek feldolgozása jelenik meg a termékekben.

Pécs Megyei Jogú Város képviseletében a 2017-ben megrendezésre került Települési Ízek Versenyén 50 résztvevőből a Pécsi Grillkolbász Válogatás ezüst díjat nyert.