Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / A pécsi tájfutósport

A pécsi tájfutósport

A tájékozódási futás több mint 120 éves múlttal rendelkező skandináv katonai eredetű sport.
Az 1889-ben, Németbólyban született Ripszám Henrik honosította meg hazánkban a tájékozódási futást. Az ő érdeme, hogy az általa Svédországban megismert sportág Magyarországra is eljutott. A versenyzők fizikai erejét és szellemi teljesítőképességét egyaránt mozgósítja, futni, ugrani, természeti akadályokat leküzdeni éppoly jól kell tudni, mint térképet olvasni, annak alapján tájékozódni és minél gyorsabban célba jutni az ismeretlen terepen, néha még éjszaka is.

Magyarországon országos bajnokságokat az 1950-es évek óta rendeznek. A hazai szakszövetség (MTFSZ) 1970-ben alakult. Hazánk a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) 10 alapító tagja között van, ami szintén 1970-ben alakult meg.

A pécsi sportolók már az 1950-es években figyelemre méltó eredményeket értek el a tájékozódási túraversenyek gyorsasági szakágában. Az 1970-es évektől a megalakult MTFSZ égisze alatt napjainkig sorozatban szállítják az országos és nemzetközi eredményeket köszönhetően annak, hogy a Mecsek töbrökkel tarkított középső része egyike az ország legjobb, legtechnikásabb terepeinek. Ennek a remek természeti adottságnak és a magas színvonalú szakmai munkának az összehangolásával kiváló eredményeket értek el Baranya tájékozódási futói.

Pécsett három egyesület egymással együttműködve gondoskodik arról, hogy a város folyamatosan benne maradjon a sportág hazai és nemzetközi vérkeringésében. A Pécsi Vasutas Sportkör, a Pécsi Vörös Meteor SE és a Pécsi Orvos-Egyészségügyi Sportkör folyamatosan rendeznek regionális, országos és nemzetközi versenyeket, amelynek eredményeként minden évben több száz, esetenként több ezer vendég érkezik a városunkba és marad akár egy hétig is egy-egy hosszabb tájfutó fesztivál idejére.

A megyei tájfutó élet meghatározó szervezete a Tájfutásért-Pécs Alapítvány, amely 1995. óta biztosítja a hátteret az említett egyesületek számára: a diák- és szabadidősport keretein belül segíti elő a környezeti nevelést, támogatást nyújt a rendezvények megvalósulása, a tájfutás technikai feltételeinek megteremtése érdekében (pályázatok, eszközbeszerzés, öltöző). A pécsi tájfutó egyesületek 2021-ben összesen 151 versenyengedélyes versenyzővel rendelkeztek, tagságuk ennél valamivel nagyobb, az országos adatbázis szerint 60 aktív versenybíró segíti a versenyek rendezését. A tájékozódási futás nem olimpiai sportág, igen szerény körülmények között működik, az egyesületek más sportágakhoz képest jelentéktelen anyagi támogatás mellet sok társadalmi munkával teremtik meg a mozgás és a versenyzés feltételeit.

A tájfutás nem megélhetés, inkább egy életforma, családi és zöld sport, amelynek komoly személyiségfejlesztő hatása van, és a lemorzsolódások ellenére hosszútávon is képes megtartani a sportolóit. A pécsi egyesületekben versenysportként és szabadidősportként is megélhető. Élethosszig űzhető (10 éves kortól 85 éves korig terjedően hirdetnek kategóriákat versenyeken), az ismert pécsi pedagógus-tájfutó, Medovárszky László 92 évesen még indult a pécsi szenior világbajnokságon. Ijjász István és Varga György a megye legidősebb versenyzői idén 85 évesek, még mindig aktívak, kategóriájukban az elmúlt két évben országos bajnoki címet is szereztek.