Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Apagyi Mária: Zongorálom kreatív zongoratanulás

Apagyi Mária: Zongorálom kreatív zongoratanulás

Apagyi Mária kottakönyve 1968 óta összegyűjtött zongoratanítási gyakorlatának összefoglaló eredménye, melyet három kötetben dolgozott fel. Mindhárom kötet hagyományosan zongoraiskolának is mondható, mégis gyökeresen eltér a szokványos zongoraiskolai kiadványoktól, mert több évtizedes gyakorlati tanítása során kialakult és megfogalmazódott benne a mélyben rejlő interdiszciplináris összefüggések felfedezésének az igénye, mely tanár és tanítvány számára egyaránt szélesebb látókört biztosít a zenei formák, a művészeti ágak, valamint a természetet működtető szerkezeti rendszerek között.

Ezek a „felfedezések” alapvetően megváltoztatták a tanítás-tanuláshoz való viszonyt, a tanár és tanítvány közötti kapcsolattal együtt, és a tananyag hangsúlyainak a változtatásához is nagymértékben hozzájárultak. Szemléletileg egyetemessé tették a tanulságokat, melyek a jövő, különösen a fiatalok generációjának egészséges szemléleti fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen. A kiadvány Apagyi Mária több évtizedes tanításának az eredménye és összefoglalása, melyen már generációk nőttek fel, és értek el hazai és nemzetközi sikereket.

A kiadvány tehát Pécsről indult, és komoly hazai és nemzetközi sikereket ért el. Japánban mutatkozik iránta a legnagyobb igény, ott be akarják vezetni a japán zenei oktatásba, mondván, hogy náluk csak technikát tanítanak, ennek a kiadványnak pedig olyan filozófiája van, amely egyetemes értékűvé teszi, beleértve a „kék füzet”- nek nevezett kiegészítő tanulmányt is.