Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Audio guide / applikáció
Kezdőlap / Fedezd fel / Felfedezem a várost / Audio guide / applikáció

Audio guide / applikáció

Audio guide

Audioguide szolgáltatással Pécsett jelenleg az alábbi szolgáltatóknál találkozhatunk:

Janus Pannonius Múzeumok igazgatósága által üzemeltetett múzeumokban:

Pécsi Püspökség helyszínein

 • Székesegyház
 • Püspöki Palota
 • „Titkos átjáró”
 • Gázi Kászim pasa dzsámija. 

Dzsámi eszköze, mely nem csupán audio, hanem visual guide-ként is működik. A tableteken narráción kívül alaprajz, képek és kiterjesztett valóság is részét képezi a tartalomnak. A máriagyűdi audioguide kültéri sétára tervezett, tartalmában nemcsak informatív, de lelki élményt segítő anyagot is tartalmaz

Pécsi Állatkert

Ajánlott látogatói útvonalat és az állatkert bemutatását tartalmazza, okostelefonra telepíthető ingyenes audio guide alkalmazás, melyhez a fülhallgatónak és az akkumulátornak bérleti díja van.

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Negyedben találhatók a Zsolnay-örökséget bemutató unikális kiállítások.

A múlt megőrzése mellett a jelen bemutatása és a kortárs művészet is nagy szerepet kap, ezt szolgálja az m21 Galéria és a népszerű E78 koncertterem, ahol könnyűzenei és színházi előadásokon szórakozhatnak az érdeklődők. A látogatók a Kézműves Boltok utcájában különleges helyi termékek közül válogathatnak. A gyerekeknek is sok-sok érdekességet kínál a Negyed: szabadtéri játszóterek, a Labor – Interaktív Varázstér, a Planetárium, a Varázsóra (látványos fizikai kísérletek), a Bóbita Bábszínház és a Herkules Műhely foglalkozásai várják a fiatalokat.

 • Zsolnay Aranykora
 • Rózsaszín Kiállítás
 • Család- és Gyártörténeti Kiállítás
 • Látványmanufaktúra
 • Zsolnay Mauzóleum

Applikációk

 

Pécsett több applikáció érhető el: városi szintű, kiállításhoz kapcsolódó és országos turisztikai applikációk részeként elérhető applikációk. Az applikációk nagy előnye, hogy bármikor, bárhogyan elérhető akár az utazás tervezésekor, akár a pécsi tartózkodás idején. Összegyűjtöttünk néhány izgalmas applikációt Pécsről vagy éppen csak egy izgalmas felfedeznivaló látványosságról.

 

 • Sopianae Roman Walk: Az ingyenesen letölthető magyar és angol nyelvű Sopianae Roman Walk app segítségével megismerheti az egykori római világ épületeit, 3D-s forgatható ábrákkal illusztrálva, részletes leírásokkal. https://www.pecsorokseg.hu/szolgaltatasok/sopianae-roman-walk
 • hellovaros: Fotelben ülve képzeletben és a helyszínen is bejárható az adott város. A séta alapja egy játék, ami kvízkérdések megoldásával visz tovább. https://www.hellovaros.hu/#varosok
 • Visit Pécs: barangold be a várost a virtuális útikönyvvel! Ingyenesen letölthető pécsi mobilalkalmazás az Irány Pécstől https://www.iranypecs.hu/hu/cikk/visit-pecs-mobilalkalmazas
 • Pécs Visitor Guide: Minden helyszínen kiépített WIFI hálózatra csatlakozó rendszer, így saját adatforgalom nélkül is könnyedén igénybe lehet venni. Széleskörű ismeretanyagot tartalmaz (ókori gasztronómia, vallási kultuszok, temetkezési szokások, építészet, mindennapi élet, ruházkodás, játékok).https://appadvice.com/game/app/p-c3-a9cs-visitor-guide/1532857232
 • Kerékpárosbarát applikáció https://maketusz.hu/uj-app-indult-kerekparosoknak/
 • PécSétApp olyan turisztikai városfelfedező alkalmazás, mely játékos formában kalauzolja el a Pécsre látogató turistákat és segít megismerni a helyi kulturális és kreatív értékeket. Az applikáció három útvonalat (két felnőtt és egy gyerek) tartalmaz, amik különböző helyszíneket (útvonalanként körülbelül 10 darab) mutatnak be az érdeklődőknek. A túra során nem csak játszhatnak a felhasználók, de hasznos információkat szereznek a helyi kulturális életről és a közelben lévő kreatív ipari vállalkozásokról. Utóbbi lehetőséget ad arra, hogy pécsi kirándulásukról a látogatók egyedi és minőségi ajándékkal térhessenek haza. 
 • Mecsek Discovery Center (MDC) a Mecsekerdő Zrt. ökoturisztikai látogatóközpontja, mely az erdei iskolai oktatás mellett lehetőséget kínál a Mecsek természeti és kultúrtörténeti értékeinek megismerésére, felfedezésére.
  Ebben nyújt segítséget ez az applikáció is, amely egyrészt az erdőben – Mókus tanösvény -, másrészt az MDC épületében kialakításra került MecseXplorer kiállításon kalauzol végig sok játékkal, interaktív módon.
  A tanösvény túra során megismerhetjük középhegységeinkben előforduló legjellemzőbb madárfajainkat, megláthatjuk egy kicsit a fáktól az erdőt, vagy épp felfedezhetjük kiknek a lábnyomát rejti a dagonya. Mindebben Mókus Attis lesz segítségünkre!
 • Uránvárosi Hangösvény 2016-ban, Uránváros építésének 60. évfordulója alkalmából interaktív tanösvényt állított össze a Pécsi Kulturális Központ, amelyen a pécsi Uránváros épített örökségeit megismerve okostelefonos „guidenow” alkalmazással lehet végig haladni. Aki még nem tette, annak javasoljuk, hogy látogasson el a sok érdekességet tartogató városrészbe. Letöltve az ingyenes alkalmazást a jellegzetes látnivalókhoz érve, egy kattintással máris meghallgathatjuk a rövid szöveges ismertetőt!
 • Egyetem a városban 2023-ban lesz száz éve annak, hogy az 1912-ben Pozsonyban alapított Erzsébet Tudományegyetem az első világháború és a trianoni békeszerződés következtében néhány éves budapesti működés után Pécsre költözött. A szerb megszállást követően, szűkös anyagi körülmények között az egyetem elhelyezését a város különböző pontjain található épületek átengedésével és átalakításával tudták megoldani. Mindez alapvető hatással volt egyetem térbeli szerkezetének későbbi alakulására. Tematikus túráikkal az 1923-as költözés és az egyetem két világháború közötti történetének valós térben való átélésére hívják látogatókat. Az egyes állomásokon megismerhetik az épületek történeteit, a tanárok életútját és az egyetemi emlékezet formálódását. A túrákon kívül külön menüben elérhető az összes látványosság azok számára, akik a séta helyett inkább otthonról böngésznének. Tematikus séták: A Klebelsberg-látogatás, A jogi kar útja a két világháború között, Az Erzsébet Tudományegyetem klinikái, Az eltűnt bölcsészkar nyomában
 • Hová lett Ödön? // Új pécsi kaland a World of Adventures világában – Magával ragadó családi Kaland, ahol kicsik és nagyok együtt nyomozhatnak az állatkertből eltűnt Ödön után.