Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem

Ezeréves Gesztenyés

Az Ezeréves Gesztenyés, a Mecsekben egyedülálló 4,5 hektáros egybefüggően megmaradt 95 %-os fajta tisztaságú szelídgesztenye ligeterdő. A szelídgesztenye a Mecsekben őshonos fafajta, az iparosítást és a nagyüzemi mezőgazdaságot megelőzően évszázadokig hatalmas kiterjedésű ligeterdőt képezett a környéken. Az elmúlt 150-200 évben folyamatosan szűkült az elterjedtsége, szigetszerűen szétszakadozott. Életterét a bányaművelés nagyüzemi technológiája is csökkentette. Pécsbányatelepen megmaradt egy összefüggő, Mecseket szegélyező terület, amely rehabilitációját leginkább a helyiek szeretetének, értéktudatának köszönheti.

Az 1990-es évek elején megtámadta egy kéregrák gombabetegség, jelentős pusztítást végezve az állományban. Jelenleg több tucat – lábon kiszáradt – százévesnél is idősebb mementó fatörzs, 50-60 megmaradt termő nagyfa, és nagyjából 250 növendék, valamint csemetefa alkotja az állományt.

Az Egyesület feladatának tekinti Pécsbánya kulturális és természeti értékeinek megőrzését, így a Gesztenyés gondozását is. A Pécsbányai Kulturális Egyesület 2015. óta gondozza az őshonos szelídgesztenyést, ami az itt lakók identitásának szerves részét képezi. A Debreceni Egyetem segítségével rendszeres oltási eljárással és törzskönyvezett facsemeték pótlásával dolgoznak az erdő állapotának és a genetikai állományának megőrzésén.

 Az „Ezeréves Gesztenyést” Pécs olyan kivételesen őrzendő természeti értékének érzi az Egyesület, ami nem csak a helyben élő családoknak, de az egész városnak fontos. Egy 150 ezres nagyváros belterületén található nagy kiterjedésű, őshonos ligeterdő, a város tüdeje, rekreációs, turisztikai célpontja, a környezeti kultúra nevelésének központja lehet. A többszáz éves fák egyfajta történelmi kontinuitást sugallnak, hiszen vannak közöttük olyanok, amelyek tanúi a középkori Pécstől kezdődően, püspökvárosi, egyetemi, katonavárosi, bányászvárosi, kultúra fővárosi életének.

Mindemellett veszélyeztetett értékről van szó, ami csak a folyamatos kezeléseknek, telepítéseknek, a tudatos használatnak köszönhetően őrizhető meg az utódok számára.

 Az értéktudatos használat és a városnak közvetített értékőrzés jegyében idén már harmadszor rendezi meg az Egyesület a Gesztenye Liget Fesztivált, ami sikeresen beépült Pécs kisfesztiváljainak sorába.

Kép forrása: https://www.facebook.com/pg/Ezer%C3%A9ves-Geszteny%C3%A9s-Szoci%C3%A1lis-Sz%C3%B6vetkezet