Kezdőlap / Értékeink, kultúra / Pécsi Értékek / Értéktár / Havi-hegyi mandulafa

Havi-hegyi mandulafa

A Havi-hegy minden bizonnyal legöregebb mandulafája a Pécsi Püspökséghez tartozó területen áll. Korát csak becsülni tudjuk. Idősebbnek gondoljuk 100 évesnél, hiszen a havi-hegyi mandulafákat már 100 éve is említik a napilapok. Láthatóan is igen idős fa, törzse vastag, az öreg mandulafákra jellemzően csavarodott. A Havi-hegyi mandulafa értéke nem csak a kora, nem csak a különleges, magasztos és megkapóan szépséges hely, ahol áll, hanem a pécsiek kötődése a fához és a helyhez. Janus Pannonius pécsi püspök, az első magyar költők egyikének emlékezetes verse okán a műveltség sajátos szimbóluma is a mandulavirágzás a városban. A pécsi püspök 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás jelképe lett.  Abban az időben, vagy az után telepítették, amikor az 1880-as években, a filoxéra járvány során kipusztult szőlők helyére is sokfelé mandulásokat ültettek a város környékén. Leginkább erre az időre tehető a Havi-hegy legöregebb fáinak telepítése is. Ültetésének pontos idejét megtudni azonban még a jövő feladata egy alaposabb történeti kutatás során.

A csavarodott törzsű öreg fa nem egyedüli a hegytetőn, hiszen a templom körül még néhány idős társsal együtt virágozva csalogatják fel tavasszal a hegyre a sétálókat, köztük fotóművészeket is, akik számos fotón örökítették már meg a hegytető hangulatát a sziklában hősiesen álló, és az elemekkel oly régóta dacoló mandula-matuzsálemekkel együtt.

A fa kora és érzelmi értéke alapján a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic Családi Túraklubja 2018-ben benevezte a Havi-hegyi mandulafát az Év Fája vetélkedőbe, mely során 2018-ban az Év Fája lett Magyarországon, és így jogot szerzett a versengésre 2019-ben az Európai Év Fája (The Tree of the Year) vetélkedőn, amit szintén megnyert: Európa közössége 2019-ben internetes szavazáson Európa Fájának választotta.