Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / 130 éves a modern pécsi víziközmű-szolgáltatás

130 éves a modern pécsi víziközmű-szolgáltatás

1892 őszén, a tettyei vízmű felavatásával indult útjára a korszerű városi ivóvíz-szolgáltatás Pécsen. A Mecsek lábánál fekvő Forrásház és a hozzá kapcsolódó közműrendszer azóta is friss, a Tettye gyomrában összegyűlt karsztvízzel látja el a város lakóit.

Az ország egyik első modern vízművének üzembe helyezése hatalmas lépést jelentett Pécs városi minőségének megteremtésében, a vezetékes ivóvízszolgáltatás jócskán felgyorsította a település fejlődését. A 19. század végén épült hálózat korszerűségét mutatja, hogy annak egyes létesítményei – így például a Forrásház, vagy a Damjanich utcai víztározó – ma is működő, fontos összetevői Pécs és a környező települések biztonságos ivóvízellátásának.

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. a külvilágtól szigorúan elzárt, a mindennapokban vízzel elárasztott tettyei karsztaknát és a Forrásházat bemutató kisfilmmel jelentkezik az évfordulón, emellett a város élhetőségének fenntartásához is hozzájárul: Kertvárosban 130 facsemete ültetésével emlékeznek meg a város vízellátásának szolgálatában eltöltött évekről.

Videó: 130 éves a tettyei vízmű

2022. október 7.

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.