Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / 25 éves a pécsi Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

25 éves a pécsi Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem célja, hogy a résztvevők élvezetes és hatékony módon sajátítsák el a magyar nyelvet, szerezzenek kulturális tapasztalatot. A programot évről évre nagy érdeklődés övezi, és számos diák tér vissza, hogy tovább fejlessze nyelvtudását a változatos és interaktív tanulási környezetben.

A 25. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem július 15-én veszi kezdetét. Ausztriától Ausztráliáig, az USÁ-tól Venezueláig, Norvégégiától Chiléig, összesen 23 országból 63 diák részvételével zajlik az intenzív magyartanulási program, ahol a résztvevők közel 20 százaléka visszatérő diák.

A kéthetes nyári programon a résztvevők hat különböző nyelvi szinten tanulhatnak magyarul. A heti 40 tantermi és tantermen kívüli órán kis csoportokban dolgozunk annak érdekében, hogy minden diákunk maximális figyelmet kapjon. Programunk különlegessége, hogy minden pillanatot a nyelvtanulásnak szentelünk, kezdve a diákok érkezésétől egészen a záróprogramig.

Minden csoport három nyelvtanárral dolgozik, ami biztosítja a változatos tanulási környezetet és a módszertani eszközök sokszínűségét. A tantermi foglalkozások mellett diákjainknak lehetőségük van különböző tantermen kívüli programokon is részt venni: közösen ismerkedhetnek meg a magyar gasztronómiai hagyományokkal, részt vehetnek tematikus sétákon, látogathatják a filmklubot, vagy fejleszthetik kiejtésüket a fonetikaklubban. Ezek a klubok további lehetőségeket kínálnak arra, hogy a nyelvet érdekes és változatos módon gyakorolhassák és fejleszthessék.

Oktatóink tapasztaltak és szakképzettek, több éve dolgoznak együtt. Sokuk részt vett a tananyag fejlesztésében is, ami garantálja a magas színvonalú oktatást és a friss, releváns tananyago

Tananyagként a Szita Szilvia és Pelcz Katalin által írt MagyarOK tankönyvcsaládot használják a nyári egyetemen, amely a modellalapú oktatás módszereit követi, s mely különösen nagy hangsúlyt fektet az élőnyelvi tudás közvetítésére, a természetes nyelvhasználatra és olyan magyar kulturális ismereteket közvetít, amely a tanulók kultúrájának bemutatását és összevetését is lehetővé teszi. A tantermi órákkal összehangolva a résztvevők kulturális szemináriumokon, projekteken és kirándulásokon fedezhetik fel Pécs és a Dél-dunántúli régió látnivalóit.

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem egyedülálló lehetőséget kínál mindazoknak, akik szeretnék elmélyíteni magyar nyelvtudásukat egy támogató és inspiráló környezetben.