Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / A hazai egyetemek közül csak a PTE-n mutatja be legújabb ICT-fejlesztéseit a Huawei

A hazai egyetemek közül csak a PTE-n mutatja be legújabb ICT-fejlesztéseit a Huawei

Az információs és kommunikációs technológia (IKT) a digitális átalakulás hajtóereje az iparágakban, új lehetőségeket kínál a gazdaság fellendítésére és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. A vállalatok a zöld, hatékony és intelligens infrastruktúra kifejlesztésére törekednek, amely felgyorsíthatja az iparágak digitális és intelligens átalakulását. Az e folyamatokhoz kapcsolódó legújabb fejlesztéseit mutatja be a hazai egyetemek közül csak a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karára (PTE MIK) látogató Huawei „5G” kamion 2022. november 18-án. Az esemény kiváló lehetőség a karon tanuló leendő mérnökök számára, hogy a fejlesztéseket kísérő vállalati szakemberekkel vezetett „túra” keretében a közelgő trendekről, a piac alakulásáról, a szolgáltatások fejlődéséről, az új iparági lehetőségekről és azok felhasználhatóságáról beszélgessenek.

A kamion 9 és 14 óra között tartózkodik a PTE MIK kampuszának parkolójában (Pécs, Boszorkány út 2.), ebben az időtartamban szívesen várjuk a sajtó képviselőit. A helyszínen lehetőség lesz a Huawei szakembereivel interjú készítésére.

A 2022-es Huawei Roadshow az üzleti életre (5G toC/toB és Home Business) és a zöld IKT-ra (Green Site, Green Network és Green Operation) összpontosít, és bemutatja a világ egyik vezető információs és kommunikációs technológiai vállalata új jövőképét, valamint a TECH4 ALL-t is. A hallgatók és oktatóik akár kihelyezett tanóra keretében ki is próbálhatnak egy-egy jövőbeli megoldást. Az ehhez hasonló szakmai programok kiváló lehetőséget teremtenek mind a hallgatók, mind az oktatók számára, hogy megismerjék a rendkívül gyorsan fejlődő piac legújabb technológiáit, ami jól kiegészíti az egyetemi oktatás nyújtotta stabil alapokat.

Szintén e célt szolgálja a technológiai világvállalat által a karon az előző tanévben létrehozott kutatás-fejlesztést ösztönző pénzalapra épített Huawei SEEDs Kiválósági Ösztöndíjprogram is. Ez gyakorlati tapasztalatok megszerzését teszi lehetővé a leendő mérnökök számára, akik a támogatás által akár interdiszciplináris kutatásokat végezhetnek és digitalizációs demók fejlesztéséhez is kapcsolódhatnak. Az első sikeres pályázat megvalósítása már a finisben van, 12 nyertes pályázó hét hónapon keresztül részesült ösztöndíjban ötletük kidolgozására. A megvalósított innovatív projekteket a hónap végén mutatják be a Kari Tudományos, Művészeti Diákköri Konferencián. Ugyanúgy sokat profitálhatnak a pécsi hallgatók a karon tavaly elindult Huawei ICT Academy programból, amelynek keretében a következő generációs mobilhálózatokkal, az 5G technológiával kapcsolatos vagy az iparágban használt legújabb hálózati eszközök felhasználásához köthető, illetve a mesterséges intelligencia témakörébe tartozó új lehetőségekről tanulhatnak. Megismerkednek azokkal a technológiákkal, amelyeket a jövendőbeli munkaadóik is alkalmaznak, különböző területeken tanúsítványokat szerezhetnek, ezek akár belépőt is jelenthetnek egy-egy magasabb pozícióba. Ez a diploma megszerzését követően számottevő előnyhöz juttatja őket a munkaerőpiacon.