Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / A magyar csapat összesítésben a 2. helyen végzett az oxfordi EB-n

A magyar csapat összesítésben a 2. helyen végzett az oxfordi EB-n

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének sajtóközleménye

2022. augusztus 31.

Csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a mieink.

„Nagyon boldog vagyok, hogy amire 2019 óta készültünk, azt most sikerrel megvalósítottuk, hiszen a Covid-járvány következtében ez volt az első nemzetközi versenylehetőség a szervátültetettek számára. Az éremtábla önmagáért beszél” – adott gyorsértékelést Berente Judit, az EB-csapat vezetője, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége elnöke, akit 2020-ban az Év Fogyatékos Sportolójának választottak. „Az külön öröm, hogy a járványfenyegetettség dacára mindenki egészségesen tért haza. A szervezők profik voltak a megelőzésben is” – tette hozzá.

A 26 ország részvételével Oxfordban megrendezett Európa-bajnokságon nyolc máj-, négy szív-, egy tüdő-, harmincegy vese- és öt csontvelőtranszplantált, valamint két művesekezelt magyar versenyző vett részt. Tizenkét sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, röplabda, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) mérték össze erejüket. A legeredményesebb sportágak az úszás, az atlétika, az asztalitenisz és a bowling voltak, de a petanque is hozott több aranyat.

„A Magyar Szervátültetettek Szövetsége hálás mindazoknak, akik segítettek abban, hogy a szervátültetett csapat részt vehetett az Európa-bajnokságon. Köszönet jár a lelkes szurkolótábornak is, hogy pluszenergiát adtak versenyzőinknek” – emelte ki Berente Judit.

A sikeres magyar versenyzők között két Baranya Megyei sportoló is szerepelt:

Sipos Tímea, a Pécsen élő 16 éves úszólány, aki veleszületett májbetegsége miatt 11 hónapos kora óta májtranszplantált. Egészen kiskorától úszik, hazai- és nemzetközi versenyeken is állhatott már a dobogó tetején, 2014-ben versenyzett először a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán. Azóta is a Trappancs Egyesület versenyzője, aki a PSN Zrt edzésein készül fel a versenyekre. Idén először versenyzett a felnőtt (16-29) mezőnyben:

100 méter hátúszásban nagyon vigyázott a korábbi Európa bajnoki címére és sikerült megvédenie, emellett 400 méter gyorsúszásban ezüstérmet, 50 m gyorsúszásban bronzérmet, valamint a 4×50 méteres gyorsváltó tagjaként bronzérmet szerzett.

Körösztös Csaba szintén pécsi, 5 éve művesekezelésre járó, veseátültetésre váró sportoló. Örökletes policisztás vesebetegsége miatt öt éve jár művesekezelésre és vesetranszplantációs várólistán várja az életét megváltoztató telefonhívást. Az uszodában 2 aranyérmet és 2 bronzérmet szerzett, majd a petanque versenyen is sikerült a dobogó harmadik fokára állnia és egy páros petanque hatodik helyezést is megszereznie.

A Szervátültetettek Dél-dunántúli egyesületének elnökeként édesapja nyomdokaiban jár, aki sok évig vezette ezt az egyesületet, emellett úszott, tollaslabdázott, asztaliteniszezett, majd petanque-ozott, rendkívüli eredményeket ért el mind a hazai, mind a nemzetközi versenyeken, és tudjuk, hogy a szervátültetett emberek életében meghatározó ember volt. Ő már 2017 óta fentről figyel minket és segít nekünk. Tudjuk, érezzük, hogy most is velünk volt és hogy végtelenül büszke a fiára, aki nem csak a dobogón állhatott – élete első Európa Bajnokságán – , hanem az Európa Bajnokság legkiemelkedőbb művesekezelt sportolója címet is elnyerte.

Fotók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

https://www.trapilap.hu/sajtoszoba/

További információk:

Berente Judit elnök

+36 30 634 8982

Dr. Grózli Csaba stratégiai és orvos igazgató

+36 20 458 5562