Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / A világhírű Zsolnay manufaktúra szakemberei alkották újra a Budavári Palota Szent István-termének kandallóját

A világhírű Zsolnay manufaktúra szakemberei alkották újra a Budavári Palota Szent István-termének kandallóját

Már a nagyközönség számára is megtekinthető a korhűn rekonstruált Szent István-terem.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra ahogy a múltban, úgy napjainkban is újra alkotta a teremben található Árpád-házi királyportrékat, valamint elkészítette a II. világháború alatt megsemmisült kandalló pontos mását, a 4,5 méter magas Szent István szoborral.

Az alábbiakban Bachar Najari a Zsolnay gyár tulajdonosa mutatja be az előkészítés és a gyártás kulisszatitkait.

Megtisztelő, hogy a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra szakmai tudásával hozzájárulhatott egy olyan nagy volumenű történelmi projekthez, mint a Szent István terem rekonstrukciója.

A kandalló a Budavári Palota Szent István termének legmeghatározóbb eleme, amely több mint 4,5 méter magas és 2,5 méter széles alkotás.

A Zsolnay manufaktúra szakemberei öt év alatt készítették el az eredeti alkotás hű mását. Magyarország legnagyobb kandallója 120 féle elemből és összesen 611 darabból áll.

A korabeli fotók alapján szakértőnk határozta meg, hogy a múltban milyen színeket használhattak.  Az eredeti színeket kellett abban a felületi minőségben újra előállítani, ahogy eredetileg is volt.

A manufaktúra részéről kollégáink közösen együttműködve dolgoztak éveken át a múzeum felelős szakértőivel. Természetesen, rendszeresen érkeztek hozzánk konzultációra a várkapitányság projekt és a teremben épülő elemek különböző szakágainak felelősei.

A Zsolnay gyár története során Magyarországon és a világban is számtalan épülethez, belső térhez tervezett és gyártott maradandó történelmi értéket.

Felemelő érzés volt látni, amikor a kandalló minden eleme elkészült, és ezzel újra életre kelt a múlt egy darabja.

Nagyon büszke vagyok a gyár művészeire, szakembereire és minden kollégára, akik munkájukkal hozzájárultak a Szent István terem kandallójának rekonstruálásához. Biztos vagyok benne, hogy új, különleges élményt adhattunk a kultúrának és Magyarországnak.

Bachar Najari