Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Adatból egészség

Adatból egészség

Az E-GROUP ICT SOFTWARE Zrt. és a PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM (PTE) most záruló InnoHealth DataLake projektjének célja egy komplex adat analitikai és adattudományi platform, úgynevezett ’adattó’ létrehozása és gyakorlati implementálása volt, ami az egyetem klinikáinak valamennyi egészségügyi adatának begyűjtésére, tárolására és az adatok mesterséges intelligencia támogatott analízisére egyaránt képes.

A konzorcium 1 milliárd 874 millió forintot nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című GINOP-2.2.1-15 pályázati konstrukció keretében, „Hálózatos analitikai és adathasznosítási lehetőségek az egészségügyben” című projekt megvalósítására.

Az E-GROUP ICT SOFTWARE Zrt. százszázalékos magyar tulajdonban lévő innovatív informatikai cégcsoport és a PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM most záruló InnoHealth DataLake projektjének célja egy komplex adat analitikai és adattudományi platform, úgynevezett ’adattó’ létrehozása és gyakorlati implementálása volt. Az adattó az egyetem valamennyi egészségügyi adatának begyűjtésére, tárolására és az adatok mesterséges intelligencia támogatott elemzésére és kutatására egyaránt képes.

A speciális informatikai platform begyűjti és rendszerezi a klinikákon képződő valamennyi adatot, és biztosítja ezen adatok másodlagos, kutatási célú felhasználását és hasznosítását. A beáramló adatokból a mesterséges intelligencia segítségével, a fejlesztett algoritmusok alapján új adatkombinációk, és ezáltal új kutatási eredmények jönnek létre. A DataLake adatai többek között új gyógyszerek fejlesztéséhez, új gyógyítási módszerek, személyre szabott és precíziós medicina kutatásához használhatók.

Az üzembehelyezett 21 szerver számítógépből felépített, Magyarországon ezen a területen legnagyobb és legkorszerűbb adattó alkalmas a PTE Klinikai Központban az ellátás során keletkező heterogén retrospektív, prospektív és real-world adatok elemzésére. Ez lehetőséget nyújt az oktatás és a kutatás hatékonyságának javítására, és ezáltal a betegellátás, betegútelemzés támogatására, jelentős nemzetközi kompatibilitás biztosítására.

A projekt tartalmából és céljaiból adódóan különösen fontos volt az adatvédelem jogi megfelelőségének folyamatos biztosítása.

A projektben nemzetközi színvonalon kiemelkedő informatikai, jogi, etikai és orvosszakmai szakértői kör és Tanácsadó Testület vett részt az adattó komplex rendszerének létrehozásában.

Az adattó informatikai megvalósításának speciális orvosi-egészségtudományi szempontjait a projekt keretében szervezett alprojektek alakították ki. Hét alprojekt demonstrálta az adattó sokrétű képességeit és azok hasznosíthatóságát az általuk végzett speciális esettanulmányokon keresztül.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.