Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Agykutatás Hete

Agykutatás Hete

Függőségek, párválasztás, mesterséges intelligencia – izgalmas programokkal érkezik az Agykutatás Hete

Az emberi agy működésébe nyerhetünk betekintést változatos programok keretében a március 13-19. között megrendezendő Agykutatás Hetén. Az országos programsorozat – mely Pécsett is számos érdekességet kínál – szakmai koordinátora a PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete, valamint budapesti, szegedi és debreceni partnerintézményekkel való együttműködésben az eseménysor magyarországi szervezője is.

A programot csaknem 30 évvel ezelőtt indította útjára a DABI (Dana Alliance for Brain Initiatives), valamint az EDAB (European Dana Alliance for the Brain), jelenleg pedig a DANA Foundation koordinálja.  Az Agykutatás Hete igyekszik összefogni mindazon tudományterületek eredményeit, kutatási irányait és lehetséges vetületeit, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a neurológia, illetve a neurobiológia területéhez, ugyanakkor közelebb hozza, elérhetővé teszi a társadalom számára ezen diszciplínák eredményeit.

Az idei évben is változatos programok várják az érdeklődőket Pécsett, Szegeden, Budapesten és Debrecenben. A rendezvénysorozat részeként találkozhatunk számos laborlátogatással, szakmai előadással, valamint interaktív bemutatóval.

A közösségimédia-függés is terítéken lesz Pécsett

Pécsett kerekasztal-beszélgetések alkalmával bepillantást nyerhetünk a függőségek világába, ideértve a szex, a játék vagy akár a közösségi média addikciós hatásait is, és szakemberek társaságában boncolgathatjuk azt is, mit és miért látunk szépnek, milyen szerepet játszik agyunk pl. a párválasztásban.

Előadást hallhatunk az agykutatás és a természetgyógyászat kapcsolatáról és megismerkedhetünk a flow kutatás eredményeivel is. A PécsZoo programja az érzékelés izgalmas témáját járja körül, a PTE  3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja, a PTE ÁOK Élettani Intézet interaktív programjai és a Zebrahal labor pedig vezetett előadásokkal várja a tudomány eredményei iránt érdeklődőket.

Az alkotás sem maradhat ki a programkínálatból, így az általános iskola felsős korosztálya, illetve a középiskolás diákok rajzait „Mesterséges intelligencia vs. emberi agy” témakörben várják a szervezők.

A programokról részletesen a www.agykutatashete.hu weboldalon tájékozódhatunk, a pécsi programok ide kattintva olvashatók.

Az Agykutatás Hete 2023 Facebook eseménye: www.facebook.com/events/1249662879298666

A Pécsi Állatkertben zajló programról ide kattintva érhető el több információ.

Kiemelt pécsi kerekasztal-beszélgetések: