Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Állami víziközmű-fejlesztés

Állami víziközmű-fejlesztés

Folytatódnak a víziközmű-fejlesztést érintő munkálatok a Siklósi úton az Északmegyer dűlői csomópontban. Mint ismert, az utóbbi évek egyik legnagyobb állami víziközmű-fejlesztése zajlik városunkban. A KEHOP-2.1.11-21-2022-00014 azonosítószámú, Víziközmű-hálózatok átalakítása, hatékonyságnövelő fejlesztése Pécsett elnevezésű projekt mellett folyamatban van egy 8,17 milliárd forintból megvalósuló, KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 azonosítószámú, Pécs és térsége szennyvízelvezetésének fejlesztése, csatornahálózatának bővítése Pécsett elnevezésű víziközmű-fejlesztési projekt májustól az Északmegyer dűlőben, majd júliustól a Megyeri út – Nagy Imre út nyomvonalon a magyar állam beruházásában.

A KEHOP-2.2.2-15-2021-00168 projekt keretein belül megvalósul Aranyosgadány, Bicsérd, Kökény, Szalánta és Zók települések teljeskörű, valamint Kozármisleny és Pécs egyes szennyvízelvezetéssel nem rendelkező utcáinak csatornázása. Továbbá megtörténik 3 db régi pécsi szennyvíz főgyűjtő fejlesztése, bővítése és egy kisebb hálózati szakasz rekonstrukciója, amely lehetővé teszi az agglomerációs településeken újonnan kiépített csatornahálózaton befogadott szennyvíz megfelelő elvezetését a pécsi szennyvíztisztító telepig.

A munkálatok során Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata az állami kivitelezést végző vállalkozóval a munkálatokat folyamatosan egyeztetve mindent megtesz annak érdekében, hogy a kivitelezés a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a fejlesztéssel érintett területen lakók és az arra közlekedők mindennapjait, és törekszik arra, hogy az elkészült, helyreállított területek szakaszosan minél hamarabb visszakerülhessenek a használatba.

PÉCS, ÉSZAKMEGYER DŰLŐI SZAKASZ

IV.B ütem, Siklósi úti csomópont: 2023. szeptember 28. – október 31.

A Siklósi úti csomópontban félpályás lezárás mellett történik továbbra is a munkavégzés. Június 19-étől a csomópontban a Siklósi út nyugati oldalán történt a munkavégzés, ahol a burkolat helyreállítás 2023. szeptember 27-én befejeződik. Szeptember 28-án, csütörtökön a forgalom a nyugati oldalra lesz átterelve és a keleti oldalon folytatódik a munkavégzés, ahol az út tengelyére merőlegesen egy 1000 mm-es átmérőjű szennyvízvezeték lefektetése van hátra, ezért a lezárás hossza is jelentősen rövidül az I. ütemhez képest, ahol két vezeték fektetése történt jóval nagyobb munkaárokban és mélységben, illetve jelentősen nagyobb vezetékhosszon.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy déli irányban 2 sáv lesz járható, ami csökkenti a délutáni torlódásokat. Északi irányban azonban a lezárást által érintett szakaszon csak egy sáv lesz járható, a reggeli csúcsforgalomban a belváros felé közlekedőknek ezzel érdemes számolniuk.

A következő ütemre is igaz, hogy az 58-as útról az Északmegyer dűlőbe csak északi irányból lehet bekanyarodni. Az 58-as úton déli irányból érkezők az Árpád felüljáró alatt visszafordulva tudják az Északmegyer dűlőt megközelíteni. Abban sincs változás, hogy az Északmegyer dűlőből a Pécsi-víz hídján keresztül, tehát északi irányba haladva lehetséges a kihajtás az 58-as út felé és a hídon ennek megfelelően az egyirányú forgalmi rend marad érvényben. Az Északmegyer dűlő jelenleg keleti irányból zsákutca.

A Tüskésréti úton keletről érkezők ugyanúgy a Légszeszgyár utca – Diófa utca – Siklósi úti felüljáró szerviz útja – Siklósi út – Északmegyer dűlő útvonalon tudnak behajtani, ahogy június 19-étől. A Tüskésréti útról a Siklósi úti csomópontban csak jobbra, a Belváros felé lehet kihajtani, az egyenesen és a balra kanyarodó sávok továbbra is ki vannak zárva a forgalomból.

A Tüskésréti út, 58-as főút, Északmegyer dűlő csomópontban a jelzőlámpa továbbra sem fog üzemelni. Az 58-as út és Táncsics Mihály utcai csomópontban megváltozott fázisterv szerint üzemel a forgalomirányító jelzőlámpa, a belváros irányába kettő helyett csak egy forgalmi sáv lesz használható, ugyanígy a Siklósi úton a Belváros felé is csak egy forgalmi sáv lesz elérhető, ezért a reggeli időszakban torlódások várhatók a csomópontban északi irányba.

A sávelhúzások kialakítása miatt az 58-es úton északi irányból nem lehet a MOL üzemanyagtöltő állomásra kanyarodni. Az üzemanyag kutat vagy a Siklósi úton déli irányból vagy a Táncsics Mihály utcából lehet megközelíteni, ahogy ez június 19-étől folyamatosan lehetséges.

IV.B ütem forgalmi rendje 2023. szeptember 28-tól október 31-ig (Siklósi út Északmegyer dűlő csomópont):

Image 11

Egyéb

Az egész várost érintő útfelújításokkal és lezárásokkal kapcsolatban – függetlenül attól, hogy az adott projekt városi, vagy állami kivitelezésben zajlik – az erre a célra létrehozott városi weboldalon találnak részletes tájékoztatást: https://pecsiutfelujitasok.hu/

A kivitelezéssel érintett területen élő lakókat, ott működő vállalkozásokat a projekt részleteiről, ütemezéséről szórólapon és/vagy elektronikus úton tájékoztatjuk.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata köszöni a lakók és a közlekedők együttműködését és türelmét, amellyel segítik a beruházás megvalósulását.

Kérjük a tisztelt pécsieket, hogy a kivitelezési munkálatok idején körültekintően és fokozott türelemmel közlekedjenek.

A teljes víziközmű-infrastruktúra fejlesztés projekt megvalósítása tervezetten 2024 őszéig tart. A projekt összköltsége 8,17 milliárd forint, amely Európai Unió és magyar állam finanszírozásából valósul meg.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata