Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Amikor életre kel a művészet

Amikor életre kel a művészet

A PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium második éve szervezte meg komplex művészeti projektjét, amiben festészet és a zene alkotott szoros egységet a 21 résztvevő tehetséges diák (köztük hallgatók is) kreativitásával. A programok, az elkészítendő alkotások, előadható zeneművek és a hozzájuk vezető út élményeket és felfedezési lehetőségeket, a tehetségük kibontakozását és fejlődését biztosították a részt vevők számára. Az októberben indult program sok érdekességet tartogatott, a tehetséggondozáson túl múzeum és budapesti látogatással kiegészítve. Központi eseménye a kreatív bemutató volt, ahol közös hangversenyen és a kiállított alkotásaikon mutatták be a diákok az egész tanéven át tartó művészeti tevékenységüket.
Az áprilisi bemutatón „életre keltek” a művészetek: a festészet és a zene. A diákok kreativitását a helyszínen láthatták az érdeklődő résztvevők, azt hogyan elevenedett meg a festészet és a zene a diákok improvizációja során a közönség előtt, hogyan készül el a közös festmény a hangverseny alatt.


Fontos része volt a programnak a rendhagyó beszélgetés Bősze Ádám zenetörténésszel, két tehetséges tanuló saját szerzői estje (Rostás Dóra, Sebestyén Virág) és a budapesti kirándulás, az interaktív bemutató a Magyar Zene Házában, mely lenyűgözte a résztvevőket.
A teljes programot egy összegző, záró kiállítás mutatta be májusban és egy színvonalas kiadvány is készült, mely összefoglalja a projekt lényeges, fontos és emlékezetes eseményeit, pillanatait. A résztvevő tehetségek pedig minivideókban is vallottak elkötelezettségükről a művészetek iránt.
A projekt vezetői: Betlehem Márta Sarolta (projektvezető), Balási Szabolcs és Horgas Karina művésztanárok, művészeti vezetők. A projektet segítették: Vízler Zsófia és Kasznai Gyula.
Az utazás és a programok teljes költségét az NTP-INNOV-22 pályázat fedezte. A pályázatot a Miniszterelnökség támogatta a Nemzeti Tehetség Program keretében. A jövő évben, sikeres pályázat esetén, folytatódik a komplex művészeti program.

Forrás: univpecs.com