Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Antimikrobiális szövetekkel, textíliákkal küzd a fertőző betegségek terjedése ellen a Pécsi Tudományegyetem és a Rovitex

Antimikrobiális szövetekkel, textíliákkal küzd a fertőző betegségek terjedése ellen a Pécsi Tudományegyetem és a Rovitex

A Pécsi Tudományegyetem kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői több mint 5 éves munkával olyan impregnáló anyagot fejlesztettek ki, amely függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú időn keresztül hatékonyan véd a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok kialakulását is. A termékek gyártása nemrég megkezdődött, és külföldről is óriási az érdeklődés irántuk. Az antimikrobiális textilek egyaránt alkalmazhatók lesznek egészségügyi és szociális intézményekben, szállodákban, éttermekben, tömegközlekedésben és természetesen a háztartásokban is.

A világ népességének növekedésével együtt emelkedik a fertőző bakteriális, vírusos megbetegedések száma is, valamint az egészségügyi és szociális intézmények terheltsége. Egyre nagyobb ezért az igény a kórházakban, idősekkel foglalkozó intézményekben olyan antibakteriális textíliákra, amelyek ellenállók a különféle baktériumok, vírusok, gombák ellen.

A koronavírus-világjárvány megjelenése óta különösen előtérbe került területen egy magyar innováció jelenthet komoly előrelépést: a Pécsi Tudományegyetem Analitikai Biokémia Tanszékének kutatói és egy helyi textilipari cég, a Rovitex szakértői olyan környezettudatos textil-impregnálási technológiát fejlesztettek ki, amely alkalmas antimikrobiális szövetek nagyüzemi előállítására.

Az antimikrobiális impregnáló anyag a függönyökre és egyéb lakástextíliákra kerülve hosszú időn keresztül hatékonyan véd a különféle bakteriális, vírusos szennyeződésektől, kórokozóktól, és visszaszorítja azok kialakulását is. A termékek gyártása nemrég megkezdődött, és külföldről is óriási az érdeklődés irántuk. Nemcsak intézményekben, hanem egyéb közösségi helyeken, szállodákban, éttermekben, tömegközlekedésben is alkalmazhatók lesznek, és természetesen otthon is bárki használhatja ezeket az anyagokat.

Öt éve kezdtük el a fejlesztést, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban támogatást is nyertünk rá. Ez a projekt számomra a magyar kutatói tudást, a magyar vállalkozói szemléletet és a gyártói kurázsit egyaránt szemlélteti: felismertünk egy problémát és igyekszünk piacképes megoldást hozni rá, miközben az emberek mindennapjait is jobbá, egészségesebbé tesszük” – fogalmaz Romeisz Norbert, a Rovitex tulajdonosa-ügyvezetője.

A nagyhatékonyságú és környezettudatos textil-impregnálási technológia komoly szerepet játszhat a jövőben a fertőzések megelőzésében, az egészségmegőrzésben.

A textil szövetek viszonylag nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, így a kórokozók is nagy affinitással jelennek meg a felületükön. Egy hagyományos textília esetében ez problémát jelent, hiszen a szövet felületén megkötődött mikróbák biofilmet alkotva könnyen szaporodásnak indulhatnak. Ezzel szemben, ez a nagy elnyelő képesség egy antibakteriális textil esetében előnyt jelent, mivel a nagy érintkezési felület miatt az antimikrobiális hatás is jóval hatékonyabb lehet” – fogalmaz Dr. Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Analitikai Biokémia Tanszékének vezetője.

A termékekről itt olvashat bővebben: https://www.rovitex.com/antibakterialis-textiliak/

A Pécsi Tudományegyetemről

A Pécsi Tudományegyetem Magyarország első egyeteme, mely az ország több nagyvárosában, és az országhatárokon túl is rendelkezik kihelyezett képzési központokkal. Tíz karán tanuló mintegy 22 000 – köztük 4500 külföldi – hallgatójával hazánk egyik legnagyobb egyeteme, mintegy 7000 dolgozójával pedig a dél-dunántúli régió legnagyobb munkáltatója. Az intézményt a 21. század legmodernebb technológiáinak művelését, oktatását és kutatását magába foglaló dinamikus fejlődés jellemzi. Három Nemzeti Laboratórium és a Szentágothai János Kutatóközpont is e patinás intézmény falai közt működik. Sokszínű képzési portfóliója a közneveléstől a doktori képzésig terjed. A PTE-n szerzett diploma érték: az itt végzettek évek óta jobban keresnek az országos átlagnál. A modernkori pécsi felsőoktatás közelgő centenáriumát (2023) több tízezer volt és jelenlegi PTE-polgár várja.

A Rovitexről

Az idén 25 éves Rovitex 2007 óta piacvezető Magyarország és Kelet-Európa lakástextil-piacán. A közel 3 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkező cég több mint 100 munkatársat foglalkoztat, 6 külföldi leányvállalattal és saját gyártócsarnokkal rendelkezik. Termékeit 900 hazai üzletben és 40 ország 3000 kereskedelmi egységében forgalmazza.

2022.08.04.