Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / APAktiviti

APAktiviti

Új társasjátékot alkottak a pécsi sürgősségi szakemberek.

Sürgősségi szakemberek alkották azt az új társasjátékot, ami APAktiviti néven augusztus elsején lát napvilágot, az Akut Pécs Alapítvány kiadásában.

A játékot 2021-ben, sportolás közben álmodta meg Deák András Sándor, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszéke Sürgősségi Betegellátó Osztályának ápolásszakmai igazgatóhelyettese, miközben azt találgatta, hogy a sürgősségi szakdolgozói oktatásra milyen alternatíva létezhet a megszokott tantermi mellett. Ötletét azonnal felkarolta dr. Kanizsai Péter László tanszékvezető, aki szakmailag lektorálta is.

Az APAktiviti elnevezés az Akut Pécs Alapítvány rövidítése és a társasjáték módszere nyomán született. Létrehozásának alapvető célja: a sürgősségi betegellátás során alkalmazandó eljárások alapjainak elméleti, gyakorlati elsajátítása játékos formában. Elsőrendűen azoknak ajánlják, akik a sürgősségi betegellátásban dolgoznak, illetve ezt tanulják, ám a játékot azok is élvezhetik, akik nem az egészségügyben tevékenykednek. A társasjáték kérdéskártyákat is tartalmaz, melyek a játék nélkül is segítik az ismeretek elsajátítását.

„A kártyák orvos- és ápolásszakmai kérdéseket tartalmaznak. Tizenhat éves kor felett, minimum ketten, maximum négyen játszhatják. A játékmező hét részből áll, minden résznek saját kérdésköre van. A játékosoknak minden egyes részből legalább egy kérdést meg kell válaszolniuk, amiről teljesítésigazolást kapnak. Ha ez egy körön belül nem teljesül, úgy a játékosnak a célba érés helyett el kell kezdenie egy újabb kört. Tennie kell ezt addig, míg az összes részt nem teljesítette” – mondja a szabályrendszerről Deák András Sándor, aki hozzáteszi: jelenleg sem itthon, sem külföldön nem találni hasonló, kifejezetten a sürgősségi betegellátásra, az SBO felépítésére fókuszáló társast.

Bíznak abban, hogy ezzel a játékos, szórakoztató eszközzel is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több okos „sürgésze” legyen az országnak. Megfelelő forrás esetén tervezik angolul is megjelentetni, hogy a hazai felsőoktatásban tanuló külföldi hallgatók is megismerhessék.

Az Apaktiviti megrendelhető a e-mail címen.

A társasjáték létrehozásában közreműködött: Deák András Sándor, aPécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának ápolásszakmai igazgató-helyettese, dr. Kanizsai Péter,a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának tanszékvezetője, Szilber Vilmos Dávid, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának főápolója, Kléri Zsuzsanna, aPécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztályának szociális munkása, nyelvi lektorként Szabó Ágnes és Hajnal Zsolt, designerként Móré István, jogi segítőként a Herke-Szabó Ügyvédi Társulás, Bernschütz Bálint ügyvéd.