Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Átadták a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot Pécsett

Átadták a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontot Pécsett

Magyarországon a meddőségi problémával küzdő házaspárok aránya eléri a párok 15%-át, azaz mintegy 150 ezer pár küzd a gyermektelenség nehézségeivel. A sikeres meddőségi kezeléshez, az asszisztált reprodukciós eljárások hatékonyságának növeléséhez, a demográfiai stabilitás javításához egyaránt elengedhetetlenek az emberi szaporodás területén végzett széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott integrált klinikai kutatások és technológiai fejlesztések. E cél megvalósításához kellő alapot biztosít a Pécsi Tudományegyetemen zajló, több évtizedre visszatekintő tudományos munka, amely kiterjed a meddőség elméleti és klinikai kutatására egyaránt.

Ennek a tudományos múltnak köszönhetően Pécsett valósulhatott meg a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont, amelyben tágas, modern fogadóteret alakítottak ki, és a duplájára emelték a korábbi ágylétszámot. Családias, kétágyas, kényelmes kórtermeket hoztak létre. A fejlesztésnek köszönhetően az ellátás a legkorszerűbb eszközökkel ellátott, kibővített laboratóriumokban zajlik. A korábbi évek kutatás-fejlesztési eredményeit felhasználva a laboratóriumokat egyedi, iparjogvédelmileg védett építészeti módszerrel, az ún. Light Protection Architecture alkalmazásával alakították ki, amely tovább növelheti a mesterséges megtermékenyítés eredményességi rátáját. Emellett a több mint százéves klinika déli homlokzatának régóta áhított teljeskörű felújítása is megvalósult. A Családbarát Szülészet (CSBSZ) program keretében pedig többek között a szülőszobák és a gyermekágyas osztály is megújulhattak.

A fejlesztés során fontos szempont volt, hogy a kutatások is minél magasabb színvonalon, korszerű körülmények között folytatódhassanak. A felépített, illetve megújult épület ugyanis a Széchenyi Terv Plusz program RRF-2.3.1-21-2022-00012 azonosítószámú „Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium” című projektjének legfőbb klinikai megvalósítási helyszíne is egyben. Ez a projekt jelenleg is zajlik a sikeres meddőségi kezelések, az asszisztált reprodukciós beavatkozások hatékonyságának növelése, valamint a demográfiai stabilitás megteremtése érdekében, 2,204 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból.

Mint ismert, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium 2020 őszén kezdte meg működését. Az eddigi betegellátási és kutatási tevékenység integrálásán túl merőben új dimenziót nyitott ki az intézmény a társadalom és a humán reprodukciót meghatározó tudományok számára. Összefogja a reprodukciós téma minden vetületét, az elméleti és klinikai kutatásokat, a doktori programokat, az e téren születő szabadalmakat és a műszerpark fejlesztését célzó beruházásokat egyaránt.

Összefoglalva, a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumban (HRNL) zajló magas szintű kutatások a közeljövőben segíthetnek abban, hogy a Nemzeti Reprodukciós Módszertani Kutatóközpontban (NRMK) még magasabb arányban valósulhassanak meg sikeres meddőségi kezelések. Utóbbihoz a most átadott központ azzal is hozzájárulhat, hogy ideális körülményeket biztosít mind az érkező páciensek, mind az orvosok, egészségügyi munkatársak számára.

Az új kutatóközpontot Takács Péter egészségügyi államtitkár, Nyul Zoltán magasépítési beruházásokért felelős helyettes államtitkár, Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, Bódis József professzor, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, egyúttal az NRMK projekt szakmai vezetője, Miseta Attila professzor, a PTE rektora, Decsi István, a PTE kancellárja, Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke, Kovács L. Gábor akadémikus, a PTE HRNL szakmai vezetője és Kovács Kálmán klinikaigazgató, a CSBSZ projekt szakmai vezetője adta át pénteken Pécsett.   

Forrás: UnivTV

Kép forrása: Csortos Szabolcs