Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Átmenetileg újra megnyitják a kertvárosi körforgalmat

Átmenetileg újra megnyitják a kertvárosi körforgalmat

Néhány hónapon belül másodszor tört el Pécs egyik fő vízvezetéke, a meghibásodás miatt a Keszüi út – Megyeri út – Nagy Imre úti körforgalom egy része október vége óta nem járható. Annak érdekében, hogy a körforgalmat ne kelljen teljesen felbontani, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei átépítik a kereszteződés alatt húzódó stratégiai vízhálózati csomópontot. A szerelést előkészítő munkák idejére ideiglenesen újra járhatóvá teszik a lezárt kihajtót.

A Kertváros 50 ezer lakosának ivóvizét biztosító fővezeték 1975-ben került a földbe, a csaknem fél méter átmérőjű töltővezeték Pécs napi vízszükségletének 20 százalékát továbbítja. Augusztusban, majd októberben is eltört egy-egy hajlított része a körforgalom keleti behajtója és északi kihajtója között.

Miután a városrész ivóvíz-szolgáltatását biztosították, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei az elkövetkező hetekben 25 méter hosszan kicserélik a vezetéket, kikerülve a körforgalmat és az elmúlt 46 évben a cső fölé került számos közművet, csapadékcsatornát. A kivitelezést késlelteti, hogy a javításhoz nagy átmérőjű, ritka ívidomok szükségesek – a Németországban egyedileg gyártott idomok december közepén érkeznek Pécsre.

Forgalomkorlátozás

Mivel a cserélendő vezetékek nehezen hozzáférhetőek, és az út nem terhelhető (a körforgalom érintett ága alatt erősen omlik a talaj a helyenként három méter mély munkagödörbe), a munkálatok idejére a Keszüi úti behajtót és Megyeri úti kihajtót le kellett zárni.

Annak érdekében, hogy ez a lehető legrövidebb ideig okozzon fennakadást a közlekedésben, a felbontás ideiglenes visszatemetésével jövő héten átmenetileg megnyitják a jelenleg lezárt kihajtókat: várhatóan november 17-én a reggeli óráktól a december közepi kivitelezési munkák megkezdéséig az eredeti forgalmi rend szerint haladhat a közlekedés a körforgalomban.

Az ideiglenes burkolatot úgy alakítják ki, hogy az autóbusz-közlekedésre is alkalmas legyen, az érintett buszoknak ne kelljen kerülő útvonalon járniuk. Ehhez az útburkolati rétegrend megszilárdulásáig néhány nap kötési időre van szükség, addig a szolgáltató kéri a lakosság megértését és türelmét!

A szereléshez várhatóan december közepén újra lezárják az érintett kihajtót,a vezetékcserék után aforgalmi rend várhatóan december végén állhat helyre a körforgalomban, amely – az aszfaltüzemek újranyitásával – tavasszal kap majd végleges burkolatot.

2021. november 11.

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.