Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Baranyai összefogás keretében alkottak tűzvédelmi oktatófilmeket

Baranyai összefogás keretében alkottak tűzvédelmi oktatófilmeket

Mi történik, ha összefog a Pécsi Tudományegyetem, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület? Modern tűzvédelmi oktatófilmek készülnek, melyek célja egyrészt a téves jelzések megelőzése, kiküszöbölése, másrészt bemutatni, tűz keletkezése esetén melyek a helyes, illetve helytelen első reakciók.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a Pécsi Tudományegyetem (PTE) polgárainak belépéskor, majd évenként ismétlő tűz- és munkavédelmi oktatáson kell részt vennie. A PTE Munkabiztonsági Koordinációs Osztály azt a célt tűzte ki, hogy a szakterületeihez tartozó tananyagok szemléletesebbé, gyakorlatiasabbá és könnyebben befogadhatóvá váljanak.

Ennek egyik lépése a gyakorlati bemutatók szervezése volt, melyben a PTE partnere, a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület is részt vesz. A közreműködésükkel mára rendszeressé vált tűz- és életvédelmi bemutatókat tartanak a PTE telephelyein, ahol testközelből ismerhetik meg az érdeklődők a tűz látványos, ám negatív hatásait, és biztonságos körülmények között kipróbálhatják a tűz elleni védekezés eszközeit.

A tűzvédelem műszaki és technikai innovációja ugyanakkor szükségessé tette, hogy további lépéseket tegyenek a szakemberek a gyakorlati szemléltetésben. Számos eszköz és berendezés segíti a veszély korai felismerését, megkönnyítik a menekülést, és megakadályozzák a károk kiterjedését. Ha azonban ezek az eszközök gátolva vannak a működésben, vagy téves információ miatt aktiválódnak, hasonlóan nagy kárt képesek okozni az épületben, vagy a bent tartózkodók eszközeiben, értékeiben.

Amennyiben a riasztás indokolatlan, akár véletlen, akár szándékos emberi tevékenység idézi azt elő, a beavatkozó erőket vonja el más, olyan valós eseményektől, ahol akutan valóban szükség lenne a segítségre. Emiatt a vonulással járó és az ehhez tartozó egyéb járulékos költségek a téves jelzést előidéző személyt terhelik.

A PTE égisze alatt működő Universitas Televízió által leforgatott, két tűzvédelmi oktató film célja az említett tűzvédelmi berendezések, eszközök működés közbeni bemutatása. Az egyik kisfilm egy valós tűzesetet mutat be, a helyes és helytelen reakciókat felsorakoztatva, a másik videó a téves jelzések előidézésének lehetőségeit szemlélteti, elrettentő példaként.

A két oktatófilm itt érhető el:

  1. Tűzvédelmi oktató videó 1. – Ezt tedd tűz esetén! https://www.youtube.com/watch?v=Rs8qP9rZSpc&t=5s  
  2. Tűzvédelmi oktató videó 2. – Ne riassz tévesen! https://www.youtube.com/watch?v=RCqK9Qgr-W4