Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Pécs: a Mi városunk kiadványMegnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Bontás nélkül térképezik fel a több százéves épületek állapotátTörténeti épületdiagnosztikai és -rehabilitációs továbbképzés Pécsett

Bontás nélkül térképezik fel a több százéves épületek állapotátTörténeti épületdiagnosztikai és -rehabilitációs továbbképzés Pécsett

Visszafordíthatatlan károkat okozhat az építészeti emlékekben, műemlékekben, ha megfelelő szakértelem nélkül kezelik vagy újítják fel azokat. Hazánkban a több tízezer műemléki besorolású épület mellett megszámlálhatatlan történeti épületet tartanak nyilván, szakszerű fenntartásuk, renoválásuk vagy új funkcióra való átalakításuk megtervezéséhez olyan 21. századi diagnosztikai eljárásokra van szükség, amelyek minél kevesebb beavatkozással teszik lehetővé a szerkezetek kutatását. Ezt felismerve indította el új képzését két éve a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK), amely egyedülálló módon két különleges területtel egészíti ki a leendő szakemberek tudását: a tervezéshez használt Épület Információs Modellezést (BIM), valamint a roncsolásmentes vizsgálatokat érintő speciális modulokkal. Az első pécsi évfolyam 2022 júliusában kapja meg a diplomáját.

Az örökségvédelem területén mindinkább olyan szakmailag képzett, innovatív és holisztikus szemléletű, projektorientált szakemberekre van szükség, akik alaposan ismerik a történeti épületek szerkezetét, anyagát, a feltérképezésükhöz használt diagnosztikai módszerek elméletét és gyakorlatát. Ennek szellemében építette fel speciális módszertani és műszaki, gyakorlati tudást nyújtó képzését a MIK az épületrehabilitáció és az örökségvédelem területén dolgozó szakemberek számára. A négy féléves képzés lehetőséget biztosít számukra, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a történeti és örökségvédelmi kutatások, a diagnosztikai vizsgálatok szakterületein, jártasságot szerezzenek a műemlék-helyreállítási pályázatok, illetve az épületrehabilitációs beruházások előkészítésében, tervezési, kivitelezési folyamatában és lebonyolításában. Ezek mellett tudásukat akár az épített örökség témaköréhez kapcsolódó oktatás, képzés, illetve az azt bemutató, ismertető szakírói és médiatevékenység során is kamatoztathatják.

Az országban egyedülálló módon a képzés részét képezi a műszaki oldalt erősítő két markáns pécsi specialitás, a műemléki szerkezetek roncsolásmentes vizsgálata és diagnosztikája, valamint tervezési oldalról a BIM (Building Information Modeling) – az intelligens épületmodellezés modul. „Hallgatóinknak lehetőségük van e két egyetemi kutatócsoport munkájába, a legfrissebb technikai háttér alkalmazási lehetőségeibe is bepillantást nyerni” – mondja a képzésért felelős dr. Kovács-Andor Krisztián egyetemi docens. – „A történeti építmények szerkezeteinek állapotértékelése, várható maradék élettartamuk megállapítása, valamint élettartamuk hatékony megerősítési, felújítási és karbantartási módszerekkel való meghosszabbítása egyre nagyobb jelentőséggel bír világszerte. Karunk ezért is aktív szereplője nemzetközi építészeti projekteknek.” Szintén a nemzetközi kapcsolódást és a naprakész friss technológia használatát jelenti a BIM, amely várhatóan néhány éven belül meghatározó eszközzé válik az építészeti, a mérnöki és a kivitelezési vállalkozásokban. A kar hét évvel ezelőtt a hazai felsőoktatási intézményeket tekintve az elsők között kezdte el a BIM oktatását, hamarosan pedig egy jól felszerelt BIM-labort is létrehoznak.

Az oktatásban a kar oktatói, külsős tanárok, valamint a műemlékvédelemben, a történeti épületek helyreállításában gyakorlott pécsi és budapesti szakemberek vesznek részt. A továbbképzés erősen fókuszál a felújítások gyakorlati problémáira, a hallgatók azokat elemezve, a helyszínen, a felújításokban részt vevő, az adott technikában, technológiában jártas és kompetens szakemberek segítségével sajátítják el az alapvető hagyományos és korszerű diagnosztikai, felmérési épületpatológiai, kutatási, helyreállítási módszereket. A képzést műemléki helyszínek bejárása, műhelymunka teszi teljessé, ezáltal a leendő szakmérnököknek, szakembereknek lehetőségük van bepillantást nyerni műemléki felújítások kulisszatitkaiba. Az első évfolyam a napokban kapta kézhez oklevelét, a végzettek egyöntetűen a képzés gyakorlatorientáltságát és széles spektrumát emelték ki erényként. A szeptember elején induló négy féléves történeti épületdiagnosztikai képzésre 2022. augusztus 24-éig várják az építészmérnöki vagy építőmérnöki, illetve kertépítész, restaurátor, bölcsész, valamint más egyetemi, vagy főiskolai diplomával rendelkező, a műemlékvédelemben dolgozó szakemberek jelentkezését.

További információ:

Dr. Szabó Éva ny. egyetemi docens – PTE MIK

tel.: +36 20 326 8149

e-mail:

2022. 07. 07.