Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Csillogó tehetségek

Csillogó tehetségek

A 2023 tavaszán megrendezett 36. OTDK-n pályamunkát bemutató PTE-hallgatók aránya 11, míg a közülük I-III. helyezést elérőké 22%-kal növekedett az előző konferenciához képest.
Két kar – a GYTK és a KPVK – idén ötször annyi tehetséget tudott a megmérettetésre delegálni. A helyezettek számát tekintve az KPVK duplázott, a GYTK triplázott. Ráadásul mindezt úgy, hogy a 2017-es legendássá vált pécsi OTDK szekciók után ismét három nagy létszámú szekció házigazdája is a Pécsi Tudományegyetem volt. Mi állhat a siker hátterében? Dr. Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettest és Kovács Pétert, a Tehetséggondozó Iroda vezetőjét kérdeztem.

Az OTDK egy nagy megmérettetés volt, mely egyben a PTE tehetséggondozási stratégiájának is egyfajta próbáját jelentette.
Dr. Fedeles Tamás:
 A PTE-s dolgozatok száma 11%-kal, a helyezett dolgozatok száma 22%-kal emelkedett az idei OTDK-n. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy a stratégiánk megvalósítása jó irányba halad. A tehetséggondozás területén mindössze néhány éve kezdődött meg az a tudatos építkezés, mely szisztematikus elemekre építve segíti a tehetséggondozást.

 Az OTDK-t illetően például meggyőződésem, hogy a célzottan erre létrehozott, kiszámítható költségvetés biztos hátteret ad a tudományos diákköri munkát végző hallgatók és oktatók, valamint szakkollégiumok számára. 

Hiányzott a rendszerből a kiszámíthatóság, az az anyagi biztonsági háló, ami minimális szinten a mindennapi működést gördülékenyebbé tette volna. Korábban erre mindössze néhány karon volt példa, mára – a karok véleményére és elképzeléseire építve – sikerült egy összegyetemi keretrendszert kimunkálni. Nyilván vannak kari specifikumok, de sikerült a változatos nézőpontokból azt a legkisebb közös többszöröst meghatározni, ami nyilván élhetővé, lehetővé teszi ezt a rendszert.

Forrás és további információ: https://univpecs.com/tudomany/csillogo_tehetsegek