Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Dönts Velünk!

Dönts Velünk!

Megmozgatta a várost a közösségi költségvetés.

Pécs ismét aktív volt: a Dönts Velünk – közösségi költségvetés programra 247, az élhetőbb várost célzó lakossági ötlet érkezett be. Az akció célja, hogy közös gondolkodásra hívja a pécsieket, akik éltek a lehetőséggel. Az ötletek szakmai és lakossági szűrése után októbertől indul a szavazás. Ezen maguk a pécsiek dönthetik el, hogy a beküldött ötletek közül az önkormányzat melyikeket valósítsa meg az egyes városrészekben.

Idén először hirdetett közösségi költségvetési programot a pécsi önkormányzat. A kijelölt 10 darab Pécsiség Zónában vártuk a lakosság ötleteit arra, hogy milyen módon tennék még élhetőbbé, még szerethetőbbé városunkat. Az indulást követően az egyes zónákban ötletgeneráló műhelyeket tartottunk, ahol a civil közösségeknek és helyi lakosoknak mutattuk be a programot.

Az akció első szakasza lezárult: szeptember közepéig lehetett benyújtani azokat az ötleteket, amelyekkel közvetlen környezetük javítását, az élhetőbb város kialakítását célozták a pécsiek. Minden pályázó egy ötletet adhatott be, online, illetve a zónákban működő Pécsiség Pontokra kihelyezett dobozokba. A benyújtott javaslatokat összesítésével kiderült, hogy a pécsiek ezúttal is nagyon aktívak voltak. Összesen 247 városjobbító ötletet nyújtottak be.

A legtöbb javaslat fejlesztési beruházásokra, illetve zöldterület fejlesztésre érkezett, de ezen kívül helyi sportfejlesztésre, közlekedésre, akadálymentesítésre és közösségépítésre, valamint programszervezésre vonatkozó javaslatot nyújtottak be a pécsiek.

Most a projekt második szakasza zajlik. Ennek keretében a benyújtott javaslatokat szakemberek vizsgálják meg az alapján, hogy valóban az önkormányzat hatáskörébe tartoznak-e, műszakilag, illetve pénzügyileg megvalósíthatók-e, illetve nem ütköznek-e már folyamatban lévő, vagy előkészített fejlesztésekkel.

Ezt követően a zónák lakosaiból álló részvételi tanácsok döntenek arról, hogy mely ötletek kerüljenek fel a szavazólapokra. Részvételi tanács tagja bárki lehet, a program honlapján október 4-ig még lehet jelentkezni a testület tagjának.

A megvalósítható és a részvételi tanácsok által kiválasztott, zónánként 5-5 darab ötletről október közepétől 3 hétig lehet szavazni. A voksolás online, a program honlapján, illetve személyesen, a Pécsiség Pontokban kihelyezett szavazóládákba elhelyezett, papíralapú szavazólappal történhet.

Szavazataikkal maguk a pécsiek döntenek arról, hogy a közösségi költségvetésre elkülönített, összesen 80 millió forintból a pécsi önkormányzat mely ötleteket valósítsa meg. Zónánként 8-8 millió forintos keret áll rendelkezésre, az ebből megvalósítható, legtöbb szavazatot kapott ötleteket egyaránt megvalósítják.

Érdemes tehát részt venni a szavazáson, hiszen nemcsak a legtöbb szavazatot kapott ötlet valósulhat meg, hanem – amennyiben a meghatározott, zónánként 8 millió forintos keretbe belefér – akár a második, vagy harmadik legtöbb szavazatot kapott javaslat is.

További részletek: www.dontsvelunkpecs.hu

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata