Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Egy különleges tehetséggondozó projekt a dél-dunántúli régióban

Egy különleges tehetséggondozó projekt a dél-dunántúli régióban

Az Oktatási Hivatal Matematika Tudásközpont – Repülő Osztály modellje

Az előző tanévben a Pécsi Tudományegyetem GYÁIG Deák Ferenc Általános Iskolájában a Nemzeti Tehetség Program pályázatának keretében egy olyan komplex tehetséggondozó programot teszteltek, amely a régióban is egyedülálló. Több mint 80 kisdiák – negyedikestől hatodikosig – a tanév során 6 alkalommal gyűlt össze a Pécsi Tudományegyetem gyakorlóiskolájában.

Egész délelőttjüket annak szentelték, hogy elmélyülhessenek a matematika szépségeiben, annak izgalmas világában, felfedezhessenek új, érdekes összefüggéseket, és emellett még jól is érezzék magukat. A szakmai munkát gyakorló tehetséggondozó oktatók, tanárok, tanítók segítették, akik az oktatási rendszer különböző szegmenseiből érkeztek. Ezeken a szakmai délelőttökön a tanulás mellett mindig volt lehetőség együttes játékra, ismerkedésre, közösségi élmények szerzésére. Ebben nagy segítségükre volt az iskola tehetségmentora.

A programban résztvevő diákok az évad során egy délelőttöt más tudományterületekre kalandozással töltötték: ismerkedhettek a robotikával és a fizikával is a LEGO oktatási készleteinek használatával. Ezen felül a legkitartóbb diákok a tanév végén, májusban egy egynapos tanulmányi kirándulással koronázhatták meg addigi munkájukat, amelynek során ellátogattak a Paksi Atomerőműbe és a Csodák Palotájába, Budapestre. Az évad végén minden résztvevő diák tanúsítványt és egy ajándékcsomagot kapott.

Lovas Zoltán, a program szakmai vezetője elmondta: „Bízunk benne, hogy lehetőségünk lesz jövőre is hasonló módon megrendezni tehetséggondozó programunkat, és hasonlóan sok tehetséggel sikerül megszerettetni a matematikát.”