Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Évi 60 millió forintot spórolnak a pécsi családok

Évi 60 millió forintot spórolnak a pécsi családok

LED-csereprogram – lehet 500 tonna széndioxiddal kevesebb?

A csaknem 3600 résztvevő család évi több mint 60 millió forintot spórolhat meg a CYEB és a pécsi önkormányzat tavaly ősszel lebonyolított közös LED-izzó csereprogramjának köszönhetően. Megdöbbentő adat az is, hogy az intézkedés nyomán évente 500 tonna széndioxiddal kevesebb kerül a légkörbe.

3 572 pécsi család vett részt a CYEB és a pécsi önkormányzat közös LED-izzó csereprogramjában. Ezt tavaly ősszel hirdettük meg azzal a céllal, hogy a hagyományos égők helyett korszerű és rendkívül energiatakarékos világítótesteket használjanak a pécsiek.

Ők éltek is a lehetőséggel, hiszen két hónap alatt 43 228 darab hagyományos égőt cseréltek le modern LED-izzókra. Ezzel a városban 19 640 helyiség megvilágítása vált korszerűvé és energiatakarékossá.

A leadott égők éves villamosenergia-fogyasztása 1 919 000 kWh lett volna, a helyettük kapott LED-izzók ennek az energiának alig több mint 10 százalékát, 228 000 kWh-t fogyasztják el ugyanennyi idő alatt. Az így megtakarított 1 691 000 kWh-nyi villamosenergia a 2022-es adatok alapján 706 család éves fogyasztását fedezi.

A kevesebb felhasznált energia lényegesen kisebb költséget és jelentős mértékben redukált károsanyag-kibocsátást is jelent. A szakértők számításai alapján a program résztvevői összesen több mint 60 millió forintot spóroltak meg az izzócserével, ami családonként átlagosan legkevesebb 16 800 Ft-os megtakarítást jelent minden évben.

A pécsi közösség számára ennél is nagyobb jelentőséggel bír, hogy a programban elért energiamegtakarítás eredményeként több mint 500 tonna széndioxiddal került kevesebb a légkörbe. A program résztvevői így csatlakoztak a pécsi zöld közösséghez, és hozzájárultak Pécs klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósításához is.

Nekik és együttműködő partnerünknek, a CYEB-nek is köszönjük a programban való részvételt.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata