Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Hatalmas lépés a gazdaságos és hatékony geotermikus energiatermelés felé

Hatalmas lépés a gazdaságos és hatékony geotermikus energiatermelés felé

Napjaink egyik legnagyobb kihívása a teremtett környezet védelme, a fosszilis tüzelőanyagokról a zöldenergia-technológiákra való átállás. 2022. november 30-án lezárul a GINOP-2.2.1-15-2017-00102 – „Fenntartható és költséghatékony termálvíz visszasajtolás kútkiképzési technológiájának kifejlesztése” című kutatási-fejlesztési projekt, amelynek eredménye egy működő termálvíz-visszasajtolási technológia kifejlesztése.

A projekt elsődleges célja a jelenlegi hazai gyakorlatban alkalmazottnál sokkal fejlettebb, költséghatékony technológiák kifejlesztése, kidolgozása volt, amellyel azáltal válik lehetővé a fenntartható geotermikus energiatermelés, hogy a kinyert termálvizet ugyanazon porózus vízadó rétegbe sajtoljuk vissza.

A geotermikus energiahasznosítók által megfizethető, korszerű és hatékony kútkiképzési technológiák alkalmazása iránt mind hazánkban, mind az egész EU-ban egyre nagyobb igény mutatkozik, ezért várhatóan jelentős számú visszasajtoló kút fúrására kell számítani a jövőben. Ezek visszasajtolási módszertani kidolgozásához biztosít jelentős információt, tapasztalást és szaktudást a projekt.  A fejlesztés eredményeként így olyan visszasajtoló kútkiképzési technológia jött létre, amely nemcsak a hazai szintéren, hanem nemzetközi szinten is hasznosítható.

A kútkiképzés mellett a kutatási-fejlesztési területen is jelentős részeredményeket értek el a szakemberek: elő tudnak állítani – a nagy piaci igényeket is kiszolgálva – természetes kötőanyagú mesterséges mintatesteket, amelyek adott kőzetfizikai jelleggel rendelkeznek. Ezek a mintatestek felhasználhatók olyan standard és igazolható eredménnyel záródó vizsgálatokhoz, amelyek nélkülözhetetlenek a termálvíz-visszasajtolás biztonságos és hatékony megvalósításához. A projekt keretében beszerzett egyedi laboratóriumi eszközök, mérőműszerek biztosítják a kutatási és a gazdaságfejlesztési igények kiszolgálását hosszabb távon is.

A termálvíz-visszasajtolás technológiájának elterjedését és használatát segíti a kútkiképzési folyadéktechnológiai módszertan kidolgozása. Ezt a módszertant követve lehetőség nyílik olyan kutak kialakítására, amelyekben a földrétegek károsodása nélkül lehetséges a termálvizet visszasajtolni.

A projekt legnagyobb eredménye, hogy összeállt a felszíni visszasajtoló egység. Az elvégzett tesztek alapján az eszköz hosszútávú visszasajtolásra alkalmazható. Ezáltal fontos lépést tettek a fenntartható geotermikus energiatermelés megvalósítása és piaci alapon is rentábilis működtetése felé.

A projekt eredménye rövidtávon a földtudományi iparban véd meg munkahelyeket, hosszú távon pedig a megújulóenergia-ágazatban teszi lehetővé munkahelyek létrehozását. Legfőképpen pedig hozzájárul a hazai termálvízkincs megőrzéséhez és fenntartható hasznosításához, és a geotermikus energia környezettudatos termeléséhez.

A program a Mecsekérc Zrt. vezetésével, a Pécsi Tudományegyetem, a ROTAQUA Kft. és a Kőmérő Kft. részvételével zajlott 2017 szeptembere óta, összesen 63 hónapon keresztül. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, 1,474 Mrd forint vissza nem térítendő támogatásból. A projektről bővebb információt a https://www.ginop221-mecsekerc.hu/ oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

Kottász Gergely

+36309661257

Képek forrása: Csortos Szabolcs/UnivPécs