Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Hidak építése és bővítése Újabb EU-s támogatást nyert el az EDUC Európai Egyetemi Szövetség

Hidak építése és bővítése Újabb EU-s támogatást nyert el az EDUC Európai Egyetemi Szövetség

A European Digital UniverCity (EDUC), a Potsdami Egyetem által vezetett nyolc egyetem szövetsége további négy évre kap támogatást az Európai Bizottságtól – jelentették be a mai napon. Az EDUC egyike annak a 17 kísérleti egyetemi szövetségnek, amelyet az EU 2019 óta finanszíroz. A támogatás összege a szövetség egészére 12,8 millió euró, négy év alatt.

A Potsdami Egyetem és hét európai partneregyeteme: a Paris Nanterre és a Rennes 1 (Franciaország), a Cagliari (Olaszország), a Masaryk (Csehország), a PTE (Magyarország), a Jaume I (Spanyolország) és a University of South-Eastern Norway (Norvégia) ma kapott arról megerősítést, hogy további EU-finanszírozásában részesül. A pilot-program első három évének sikereire építve a szövetség célkitűzése, hogy elmélyítse a nyolc egyetem együttműködését az innovatív mobilitások és a tantervek nemzetközivé tétele terén. Az elkövetkező négy évben tovább kívánják fejleszteni közös virtuális campusukat, a digitalizáció segítségével összekapcsolják a kutatást és az innovációt az oktatással, közös diplomaprogramokat indítsanak, valamint megerősítsék térségeik társadalmi hálózatait, ökoszisztémáit.

A Potsdami Egyetem nagyon várja a további együttműködést európai egyetemi partnereivel. „Tíz év múlva a hallgatóknak nagyrészt maguk határozhatják meg tanulmányaik időtartamát, helyét és tartalmát európai szövetségünk keretein belül” – mondja a Potsdami Egyetem nemzetközi ügyekért és támogatásszervezésért felelős alelnöke, dr. Florian Schweigert professzor. Az elkövetkező tíz évben az EDUC Szövetség tagjainak jelenlegi együttműködése várhatóan koherens struktúrákká fejlődik, amelyek alapvetően megváltoztatják azt a módot, ahogyan a partnerek egyéni küldetéseiket teljesítik az oktatás, a kutatás, az innováció terén, a társadalom szolgálatában. A European Digital UniverCity célja, hogy valódi európai egyetemmé fejlődjön.

“A 21. század felsőoktatását is globális szinten kell értelmezni. Az európai egyetemek között számos olyat ismerünk, amely már most is világszinten versenyképes – mások viszont annak ellenére, hogy sikerrel helytállnak a térségeikben, nem elegendően kompetitívek. Az EU úgy tervezi erősíti az egyetemeket, hogy a szövetségi formációt preferálja. Ez az együttműködési forma ugyanis jóval többet jelent a hálózatoknál, mert rendszerszintű építkezést és mélyebbre ható reformokat tesz lehetővé. A nemzeti szintű különbségeket összecsiszolva, az EDUC keretein belül úgy tudunk dolgozni, hogy önmagunk versenyképességét emelve a szövetségeseinkét is emeljük. Vagyis a pozitívumok nemcsak a tagok, hanem az összes európai partner előremenetelét is szolgálják” – mondta el dr. Tarrósy István professzor, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának vezetője, az EDUC pécsi szakmai vezetője. Azt is hozzátette: “A támogatást négy évre nyertük el, melyet plusz két évvel ki lehet egészíteni – akkora időtáv ez, mely már markánsan befolyásolja a szövetségünk tagjainak, sőt a teljes európai felsőoktatási tér további szereplőinek sorsát.”

A szövetség égisze alatt összesen mintegy 200 000 hallgató tanul, és 31 000 oktató, kutató, valamint technikai és adminisztratív ügyekkel foglalkozó munkatárs dolgozik a kötelékében. 2027-re az EDUC egy újfajta transznacionális egyetemi közösség lesz, amely a többnyelvűség, az interdiszciplinaritás és a digitális technológiák prioritásaira épül, és így készíti fel hallgatóit a jövő társadalmi kihívásaira.

További információ:

Dr. Tarrósy István

nemzetközi igazgató

 

06304086360

2022.07.27.