Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Homlokzatfelújítási pályázat: az első ütem zárul, indul a második

Homlokzatfelújítási pályázat: az első ütem zárul, indul a második

Négy épület tulajdonosa pályázott sikerrel a pécsi önkormányzat idén újra meghirdetett homlokzatfelújítási pályázatán. A rendelkezésre álló keret erejéig második pályázati kört hirdethet a város, emelt támogatási összeggel – erről keddi ülésén dönt a pécsi közgyűlés.

A történelmi belváros négy utcájában újulhat meg a következő hat hónapban egy-egy épület homlokzata, miután a tulajdonosok sikerrel pályáztak a pécsi önkormányzat homlokzatfelújítási programjára. Ezt a helyi védettség alá eső, illetve a védett területeken álló épületek közterülettel határos homlokzatának megújítására hirdette meg a város. A felújítási költség legfeljebb 50 %-át, maximum egymillió forintot kaphatnak a nyertes pályázók, ha a közgyűlés a szeptemberi ülésén elfogadja az erről szóló határozatot.

Az Alkotmány utca egyik házának nyílászáró-cseréjére, a Király utca és a János utca egy-egy épületének a teljes homlokzatfelújítására (vagyis kőművesmunkákra és festésre), valamint a József utca egyik házának a homlokzat javítására (beleértve az épületen lévő Zsolnay-épületkerámiák restaurálását és pótlását) fordíthatják a tulajdonosok az önkormányzati támogatást. Velük szerződést köt az önkormányzat, a munkálatokat a támogatási szerződés megkötéstől számított hat hónapon belül kell elvégezni.

Az önkormányzat a homlokzatfelújítási pályázatra 10 millió forintos keretet különített el, amely az első körben nem merült ki. Éppen ezért bizottságunk azt javasolta a közgyűlésnek, hogy hirdessük meg a homlokzatfelújítási pályázat második ütemét is. Ebben változatlan feltételek mellett juthatnak támogatáshoz a felújítást tervező épület-tulajdonosok, ugyanakkor az építőanyagárak emelkedése miatt 1,25 millió forintra növelnénk a támogatás maximális összegét. Abban bízunk, hogy újabb tulajdonosok élnek a lehetőséggel, és számos belvárosi és belvároshoz közeli épület utcafronti homlokzata újulhat majd meg, aminek köszönhetően Pécs utcaképe szebb lesz a jelenleginél – mondta el Sík László Lajos, a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság elnöke.

Az újra meghirdetett pályázat a szokásos karbantartási munkálatokon túlmutató, városképi megjelenéssel és a védettséggel összefüggésben a tulajdonost terhelő munkálatok támogatására szolgálhat. Így a támogatás a helyi védelem szempontjából értékes, eredeti építészeti értékek felújítását, illetve helyreállítását segítheti elő.

Támogatási kérelmet csak a helyi egyedi, vagy területi védelem alatt álló, valamint a pályázati kiírás térképes mellékletében szereplő területen található épületek tulajdonosai nyújthatnak be. Utóbbi területek között belvároshoz közeli, de akár külvárosi, sajátos építészeti jelleggel bíró övezetek is szerepelnek, így például a Nyár utca környéke, a Tettye, vagy a Régi Kertváros.

A pályázat elbírálásánál – egyebek közt – előnyt jelent, ha a tulajdonos minél nagyobb önrészt vállal a felújítás költségeiből, ha halaszthatatlanul felújítandó épülettel pályázik, vagy ha a rekonstrukció a teljes épületre, illetve a homlokzat teljes felületére kiterjed.

Amennyiben a pécsi közgyűlés következő ülésén a képviselők elfogadják a tervezetet, úgy a pályázat második ütemében november 28-ig várják majd a kérelmeket. Ezt követően 30 napon belül egy szakmai bírálóbizottság dönt majd a támogatásokról. A bírálóbizottság javaslata alapján legvégül a közgyűlés dönthet a támogatások odaítéléséről.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata