Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Idősügyi koncepció

Idősügyi koncepció

Minden pécsi véleménye számít

Pécs Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa 2021 novemberében tett javaslatot arra, hogy szakemberek készítsék el Pécs idősügyi koncepcióját, a város ugyanis ezt megelőzően nem rendelkezett ilyen dokumentummal.

Pécs önkormányzata elfogadta a tanács javaslatát, és 2022 januárjában döntött arról, hogy fedezetet biztosít a koncepció elkészítéséhez. Beszerzési eljárás keretében a Nevelők Háza Egyesülettel kötött szerződést a város önkormányzata a dokumentum elkészítésére.

Az egyesület elkészítette a koncepció szövegét, szoros együttműködésben a városban működő önkormányzati és társulási fenntartású szociális intézményekkel, a szociális, idősellátással kapcsolatos tevékenységet végző civil szervezetekkel, valamint az Idősügyi Tanács tagjaival.

A koncepció célja az volt, hogy felmérje és bemutassa a város idős lakosságának jellemzőit és helyzetét, valamint az idősellátás területén működő városi intézményrendszert.

Ezzel egyidejűleg feltérképezi a hiányosságokat és javaslatokat tesz az időseket ellátó intézményrendszer fejlesztésére, valamint az idősek életminőségének javítása érdekében szükséges intézkedésekre.

A legfontosabb célkitűzés, hogy az idős és az idősödő lakosság minél tovább meg tudja őrizni önállóságát, társadalmi aktivitását, ugyanakkor megfelelő módon és mértékben hozzájusson a különböző ellátásokhoz.

A koncepció tervezetét Pécs Idősügyi Tanácsa és Szociálpolitikai Kerekasztala véleményezte, javaslataik pedig beépültek a munkaanyagba.

Most a pécsieken a sor, hogy véleményt mondjanak a koncepcióról, elérkezett a dokumentum társadalmasításának ideje.

Letölthető dokumentum:

A lakosság észrevételeit, véleményét, javaslatait pedig az email címen várják 2023. február 3-ig.

Kérjük, ha fontosnak tartja, hogy Pécs városa milyen koncepció mentén segítse az időseket és a róluk gondoskodó intézményeket, szervezeteket, akkor segítse véleményével ezt a munkát.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata