Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Jön-jön-jön: a PTE Innovációs Napok!

Jön-jön-jön: a PTE Innovációs Napok!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Innovációs Napok rendezvénye idén egy kétnapos esemény lesz a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban május 10-11-én, ahol az első nap fókuszában az egyetemi innovációs ökoszisztémában keletkező kutatási eredmények üzleti és társadalmi hasznosítása áll. A második napot teljes egészében a Tudományos és Innovációs Parkok téma köré szervezik, majd ennek bemutatását követően pódiumbeszélgetésekre, valamint szakmai workshopokra kerül sor.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közelmúltban kinevezett új elnöke, Kiss Ádám személyesen mutatja be a hazai kutatásfejlesztés és innováció kormányzati irányait, kiemelt fókuszterületeit. A programon résztvevők megtudhatják, hogy melyek a PTE legújabb kutatási eredményei, innovatív fejlesztései, amelyeket maguk a kutatók prezentálnak piaci befektetők előtt a népszerű „Cápák között” műsorban látottakhoz hasonlóan.

Aki többet szeretne tudni arról, hogy miként védheti meg szellemi alkotásait, vagy arról, hogy mitől függ egy kutatási eredmény piaci sikere, az részt vehet a délutáni kutatói innovációs képzésen, ahol befektetők és szakemberek lényegre törő, gyakorlatias formában adnak ehhez tippeket.

A Tudományos és Innovációs Park (TP) létrehozása a PTE egyik kiemelt fejlesztési projektje. Az Innovációs Nap második napján, május 11-én neves piaci szakemberek, vállalati szereplők és kutatók közös gondolkodásának adnak majd teret a TP fókuszterületei – többek között a tiszta technológiák, hidrogéntechnológia, okos eszközök, orvostechnikai fejlesztések – mentén.

Jakab Ferenc professzor, a PTE innovációs rektorhelyettese az esemény kapcsán elmondta: „Az egyetemi modellváltással és az alapítványi átállással az innováció és az egyetemi innovációs stratégia kialakítása kulcsfontosságú szerepet játszik az egyetem jövőbeni fenntartásában, anyagi és financiális fennmaradásában. Az Innovációs Nap, amely valójában napok, számtalan színes szakmai előadással, valamint kerekasztal beszélgetésekkel segíti a további egyetemi és céges együttműködések megvalósítását, erősítését, elsősorban a kutatás-fejlesztési innovációs pályázatok mentén. Az Innovációs Nap célja tehát a cégek bevonzása, a PTE portfoliójának megismertetés, valamint az egyetem versenyképességének bemutatása” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Hozzátette: „A pécsi egyetemen egy új innovációs stratégia készült el, ami nemcsak újszerű, hanem reményeink szerint teljes mértékben megváltoztatja majd az egyetem innovációs ökoszisztémáját, átalakítja a fiatal kutatók gondolkodásmódját. Eljuttatja hozzájuk azt a felismerést, hogy a tudományos kutatás az nemcsak a laboratórium ajtajáig, hanem azon túl is mutat, és amennyiben lehetséges, gazdasági és társadalmi hasznosulást kell a tudományos kutatási eredményekből generálni” – mondta Jakab Ferenc professzor.

A programról további részleteket itt olvashatnak: https://i3.pte.hu/hu/innovation/news/pte-innovacios-napok-2023