Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Kánikulai vízfogyasztás

Kánikulai vízfogyasztás

Az extrém hőhullám Pécs és a környező települések vízfogyasztására is hatással van, de korlátozásra, tartós vízhiányra idén sem kell számítani. A város ivóvízellátásának biztonságát felelős, körültekintő felhasználás esetén nem befolyásolja a rendkívüli meleg. A hálózat bírja a terhelést, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. felkészült a vízellátó rendszer fokozottabb igénybevételére.

Egy átlagos napon Pécsen és környékén 22-23 ezer köbméter vizet használunk el. Ez a fogyasztási igény a hőhullám alatt tartósan emelkedett, de továbbra is kiegyenlített. A rekordmeleg júniusi és júliusi időszak 23.940 köbméteres napi átlagfogyasztása csak kevéssel haladja meg az éves átlagot.

A nyár első 1,5 hónapjában összesen több mint egy milliárd (1.077.000.000) liternyi víz fogyott a hálózatból, az eddigi csúcs június 21-ére esett, amikor 26.600 köbméter fölé kúszott a fogyasztás.

A trendekből ugyanakkor az is látszik, hogy a hétvégi fogyasztás szinte mindenhol magasabb, főként vasárnap jóval intenzívebb a délelőtti és esti csúcsidőszak a szokásosnál. Nem csak a családi házas övezetekben (ahol többet locsolnak), hanem a lakótelepeken is igyekeznek az emberek a kánikulát elviselhetőbbé tenni.

A legszembetűnőbb esti fogyasztásnövekedés Ürög, Patacs területén és Kertváros magasabban fekvő részein tapasztalható. Ezeken a területeken a csúcsidőszakokban lassabban töltődnek vissza a víztárolók, egy töltés időszaka akár meg is háromszorozódhat (vagyis ha normál üzemben két óra megtölteni egy tárolót, ilyenkor akár hat órára is szükség lehet). Ez abban az esetben jelenthet problémát, ha komolyabb műszaki meghibásodás következik be.

Bár vízkorlátozás nem fenyeget, a zavartalan ellátás érdekében a forró nyári hetekben különösen fontos a felelős vízfelhasználás. Ha tehetjük, locsolásnál mellőzzük a hálózati víz használatát. Tartsuk rendben a házi vízhálózatot, figyeljünk az állapotára és rögtön javíttassuk meg a kisebb hibákat is.

El kell zárni a csapokat este 6 és reggel 9 között! – A hír szerencsére nem mai

Az elmúlt 16 évben nem volt példa pécsi vízkorlátozásra, de korábban sűrűn előfordult, főként addig, amíg elsősorban a szeszélyes hozamú tettyei karsztvízbázisra épült az ellátás. (Még pár évtizede is gyakoriak voltak a napokon át tartó vízhiányok Pécsen.)

A tartós szárazság miatt 1924-ben például újra elrendelték az éjjeli vízkorlátozásokat: a vízcsapokat minden nap 18 órától reggel 9-ig elzáratták az egész városban. A lezárást ellenőrizték, a renitenseket büntették.

A korábbi városi gyakorlat szerint 14-18 óra között maradtak szárazok a csapok, ez azonban közegészségügyi és tisztasági szempontból igen problémás volt, megbénította a klinikák működését is, műtétek maradtak el. A város végül változtatott a korlátozási rendszeren.

2024. július 16.

TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt.