Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Keleti Városrészi Óvoda bemutatkozása

Keleti Városrészi Óvoda bemutatkozása

Óvodánk 13 épülete felöleli a Keleti Városrész egészét. Környezetünk a Mecsek keleti oldala, amely a természeti kincsek felfedezésére, megtapasztalására számos lehetőséget nyújt.

Pedagógiai céljaink centrumában a gyermekek kultúra befogadására érzékenyítő viselkedéskultúra kialakítása áll. A kultúra elemeinek közvetítését, kulturális értékeink megismertetését változatos programokkal, kirándulásokkal, hagyományápoló ünnepek szervezésével, szerteágazó projektek keretében, a családok bevonásával valósítjuk meg. A programok örömteli pillanatait fotók őrzik, amelyek az óvodai honlap galériájában tekinthetők meg. http://www.keletiovi.hu/  

A fenntartható fejlődés érdekében hangsúlyt fektetünk a környezettudatos magatartásformálás alapozására, tovább formálására. Büszkék vagyunk környezetünk szépítése, védelme érdekében tett tevékenységeinkre.  

Óvodáink sajátos nevelési célkitűzései:

Teleki Blanka Utcai-székhely óvoda

Óvodánk Meszesen található, 6 vegyes életszervezésű csoportban fogadjuk gyermekeinket. Hatalmas udvarunk fákkal, növényekkel teli árnyas liget, gazdag játék lehetőségekkel.

Zöld óvodaként hangsúlyozott figyelmet szentelünk a környezettudatos szemlélet alakítására, a környezeti kultúra fejlesztésére, gyermekeink természetszeretetének kibontakoztatására.

Népi kultúránk értékeinek felelevenítése, a népmese, népi kismesterségek, népzenei élmények által, a 

néphagyomány éltető programjainkon valósul meg. (Májusfa állítás, pünkösdölés, Teréz napja, Márton napja, András napja, családi délutánok.)

Montessori csoportokat működtetünk, célunk a független, problémamegoldó, önmagát ellátni képes, segítőkész, toleráns ember formálása. Montessori jelmondatát magunkénak valljuk: „Segíts NEKEM, hogy magam csinálhassam!”

Ovi-foci műfüves multifunkciós pályánk a foci, kézilabda, kosárlabda sportágak gyakorlására alkalmas.

Bozsik Ovi Foci Programban szakképzett edzők irányításával veszünk részt.

Mezítlábas ösvényünk kedvező hatással van a légúti problémákra, mellkasi megbetegedésre, idegrendszerre. 

Só szobánk fényterápiával üzemel. 1500 kg parajdi só segíti a légúti megbetegedések, asztma, allergia tüneteinek csökkentését, az egészség megőrzését. A só szobát heti 2 alkalommal 30-30 percet használják csoportjaink. 

Szolgáltatásaink: Angol nyelv, Zene ovi, Úszás, Néptánc, Foci, Madarászovi, Hitoktatás, Ugra- bugra torna, Logopédiai ellátás, Pszichológusi támogatás.

Ha felkeltettük érdeklődését, kérjük látogasson el nyílt napunkra, amennyiben a pandémia lehetővé teszi a program megszervezését.

Időpontja: 2022.április 5. kedd 16 h. 

Bártfa Utcai Tagóvoda

Óvodánk természetes környezete a Mecsek keleti panorámás hegyoldala. Az épület csendes klímájú, nyugodt, igényes kertvárosi környezetben helyezkedik el. Udvarunkon a természet adta lombos fák, bokrok, virágágyások, füves játszóhelyi lehetőségek mellett, betonozott tér található, ahol a gyermekek biciklizhetnek és rollerezhetnek.  Három csoportban fogadjuk életkoruknak megfelelően.

A délelőtti pedagógiai nevelő munka kiegészítéseként, választható délutáni elfoglaltságok: játékos angol, néptánc hittan és fejlesztő foglalkozások, heti rendszerességgel. Madárovi, havonta könyvtárlátogatás és kézműves tevékenység, Bozsik ovi – foci a nagyoknak, Bóbita Bábszínház gyalogos megközelítése, kirándulások, zöld ovis programok színesítik és élményt nyújtanak a hozzánk járó gyermekeknek.

Kapcsolatrendszerünkben első helyen a család áll. A családias légkört megtartva és szorgalmazva, a családokkal együttműködve kívánjuk pedagógiai munkánkat hatékonyabbá tenni. A szülőket bevonjuk óvodánk életébe: közös programokkal, tevékenységekkel, ünnepekkel válnak „beavatottakká” óvodánkban folyó munkánkba. 

Az óvoda 2017-ben és 2021-ben is elnyerte a Zöld óvoda címet. Nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos magatartás kialakítására, a természet, az állatok szeretetére való nevelésre, az ezzel összefüggő tevékenységekre. 

Buzsáki Imre Utcai Tagóvoda

„Zöld Óvodai” környezteben várjuk az új kis óvodásokat.

Amit kínálunk: 

  • Derű, családias légkör
  • Környezettudatos szemléletmód
  • Egészséges életmódra nevelés
  • Csendes, nyugodt környezet
  • Esztétikus csoportszobák
  • Tornaszoba, sok mozgásfejlesztő eszköz
  • Nagy füves játszóudvar, mezítlábas ösvény, ivókút, magaságyás gyümölcsökkel

További programjaink:

  • Bozsik foci, úszás
  • Különböző mozgásos tevékenységek (tánc, ügyességi játékok)
  • Vendég bábozók előadása
  • Kreatív műhelyek
  • Hitoktatás

Dr. Majorossy Imre Utcai Tagóvoda

Pécs történelmi belvárosában műemlék épületben található óvodánk. A dolgozók, a szülők és az óvoda Alapítványának összefogása által esztétikus, jól felszerelt, derűt és biztonságot sugárzó környezetben fogadjuk a gyermekeket.

Nagy hangsúlyt fektetünk az óvoda és a szülői ház kapcsolatának megújítására, az együttműködés fokozására, s így legfőbb jellemzőnk a családias légkör. 

Belvárosi elhelyezkedésünket kihasználva a közművelődési intézmények (múzeumok, színházak, könyvtárak) programjain rendszeresen részt veszünk. 

Zöld Óvoda lévén a természetközeliség, az egészséges, környezettudatos szemlélet alakítása áthatja a mindennapi nevelésünk folyamatát. 

További információ: www.majorossyovoda.hu

Eszperantó Utcai Tagóvoda-ERDEI ÓVODA

Óvodánk a Mecsek lábánál festői környezetben az erdőben található. Testközelben vagyunk a természettel, mókusok, többféle madár teszi boldoggá napjainkat. Közelben található egy tó, egy forrás, melyet rendszeresen látogatunk a gyerekekkel. Távol a beton rengetegtől a természet szeretetére, a környezet megóvására nevelünk.

Intézményünkben, a vegyes életkorú csoportokban a népszokásokra, néphagyományokra épülő nevelés is hangsúlyos szerepet kap.

Külön szolgáltatásaink: korcsolya, angol nyelv, hitoktatás, Madarászovi foglalkozás, Kreatív műhely, Észkerék műhely, Bozsik foci, múzeum látogatás. Óvodánkban rendszeresen jelen van logopédus, pszichológus, fejlesztő pedagógus.

További információ: www.eszperantoovoda.hu

Fürj Utcai Tagóvoda

Óvodánk Pécs külvárosi részén csendes, nyugodt, zöld környezetben, családias légkörben, a városi zsongástól távol található. Egy csoportos óvodaként, kis létszámmal működünk, melyben tágabb lehetőség nyílik a gyerekekkel való egyéni bánásmódra és a differenciálásra. Befogadó szellemiségű óvodaként nagy figyelmet fordítunk a különleges bánásmódot igénylő gyermekek nevelésére, fejlesztésére. Az óvodai nevelésben a tevékenység központúságra és a komplexitásra törekszünk, ugyanakkor fontosnak tartjuk a cigány kulturális nevelést, identitástudatuk erősítését, a hagyományaik ápolását.

Hirdi Tagóvoda

Óvodánk Pécs külvárosi kerületében működik, két vegyes életkorú csoporttal. A településrész központjában, zöld övezetben helyezkedik el, nagy játszóudvarral. Az óvoda felszereltsége megfelelő, tágas, világos csoportszobák, barátságos környezet fogadja az idelátogató szülőket és gyermekeket. Az épület teljes korszerűsítésen esett át, 2020. áprilisában vettük birtokba a kívül-belül felújított, modernizált intézményt. 

Elsődlegesnek tartjuk, hogy élményekben gazdag óvodát alakítsunk ki, ahol meghatározó szerep jut a gyermekeket körülvevő személyi és tárgyi környezetnek. A falu jellegzetességeit, hagyományait megőrizzük és ötvözzük a városi szokásokkal. Minden évben részt veszünk a település közösségi, hagyományőrző rendezvényein (falunap, lámpás felvonulás Márton-napon, idősek karácsonyi köszöntése, nőegyleti adventi rendezvény). 

Környezettudatos nevelési céljainak elérése érdekében szoros partneri kapcsolatot ápolunk a pécsi Öko-Kuckó Játszóház szakembereivel. Rendszeres látogatói vagyunk a Misina Állatvédő Egyesületnek is. Az Élethíd Alapítvány kutyaterápiás foglalkozásokat tart óvodánkban.

A gyermekek mozgásigényét biztonságos, korszerűen felszerelt udvarunk mellett nagyméretű, speciális padlóburkolatú tornaszobánk biztosítja. 

Pedagógiai munkánkat helyben segíti logopédus, gyógypedagógus, pszichológus. Lehetőség van hitoktatásra. A gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő programokat szervezünk egész éven át óvodán kívül is. Pl.: planetárium, bábszínház, állatmenhely, múzeumlátogatások, állatkert, úszásoktatás, könyvtári foglalkozások, kutyaterápia, gyerekszínházi előadások, játszóház.

Pákolitz István Utcai Tagóvoda

Megújult épületbe, várjuk a leendő ovisokat, akik szüleinek elsődleges a családias környezet és a gyermekük biztonságérzetének megteremtése. 

A partnerekkel történő hatékony együttnevelés során a szociális környezet és az egyéni képességek fejlettségéből adódó hátrányok ellensúlyozására, az esélykülönbségek csökkentésére, az egyenlő hozzáférés biztosítására törekszünk.

A kisebb gyermekek a boldogságra való képesség fejlesztéséhez kapnak segítséget, hogy szociális kompetenciáik megfelelően fejlődjenek. A nagyobb gyermekek egyéni fejlődése során tovább építjük azt, amiben már jók, hogy felül tudjanak emelkedni a gyengéiken és ki tudják aknázni az erősségeiket. 

Érzékenyen, empatikusan fordulunk bármely hátránnyal érkező gyermekhez. Fokozott figyelmet fordítunk a hozzánk érkező gyermekek differenciált képességfejlesztésére, az otthonitól egészen eltérő tapasztalás-, élményhatás-, ismeret és tudásanyag megismerésére, és a hiányok pótlásának megszervezésére. A gyermekek nevelése során a hagyományőrző, identitást megtartó és megerősítő, értékfelkutató elvet követjük. 

Egy „Madár barát” kertben, Biztonságos Óvoda”, és „Zöld Óvoda” címmel büszkélkedő óvoda, aki a fenntartható fejlődésre is figyel, várja a jelentkezőket. 

Sétatér Utcai Tagóvoda

A Gesztenyéstől pár percnyi sétára szép természeti környezetben, családi házas zöldövezetben Pécsbányatelepen található óvodánk. 50 férőhelyen két csoporttal működik az intézményünk. 

Óvodánk arculatát meghatározza, hogy kétszer is elnyertük a Zöld óvoda címet. 

Büszkeségünk, hogy 2016-ban elnyertük a “Kincses Kultúróvoda” címet.

Amit kínálunk:

  • Derűs családias légkör, csendes nyugodt környezetben
  • Elhívatott személyzet, nyitott szemlélettel
  • Jól felszerelt tágas csoportszobák, tornacsarnok, tágas fás, füves jól felszerelt udvar
  • Környezettudatos szemléletmód, egészséges életmódra nevelés
  • Mozgásos fejlesztések: Bozsik Ovifoci program, Mozgáskotta, „Így tedd rá” zenés mozgásfejlesztés
  • Gyermekeink az óvodai nevelés keretén belül megismerkednek a néphagyományokkal, jeles napokkal
  • Egyéni, differenciált fejlesztés a gyermekek egyéni fejlettségi szintjét figyelembe véve. A fejlesztésekhez speciális játékokkal, eszközökkel rendelkezünk.
  • Logopédiai fejlesztés, gyógypedagógiai fejlesztés
  • Óvodapszichológusi ellátás

Sok szeretettel várjuk az érdeklődő szülőket és leendő óvodásainkat!

További információ: https://setaterovi.blog.hu/

Somogyi Tagóvoda 

Óvodánk Pécs külvárosában található, két vegyes életkorú csoporttal működik. Gyönyörű zöld udvarunk fákkal, virágokkal teli, játékokkal jól felszerelt, lehetővé teszi mozgás és játékigényük kielégítését. Óvodai csoportszobáink barátságosak, nyugalmat, otthonosságot árasztanak. Saját sószobával rendelkezünk, ahol rendszeresen foglalkozunk a gyermekekkel.

Óvodánk fő szemlélete a nyugodt, derűs, családias, szeretetteljes légkör megteremtése. Nevelőtestületünket jellemzi a megújulásra való törekvés, a szakmai kreativitás és nyitottság.

Nagy hangsúlyt fektetünk a környezeti kultúra fejlesztésére, a környezettudatos magatartás alakítására. Több alkalommal megnyertük a „Zöld óvoda” címet. Fontosnak tartjuk a gyermekek környezettudatos gondolkodását, a szülők szemléletformálását. 

Kiemelt szerepet kap az egészséges életmódra nevelés is, a testi-lelki feltételek megteremtése és biztosítása. 2021-ben kerül átadásra focipályánk, mellyel célunk, gyermekeink mozgás és sportszeretetének megalapozása. A” Bozsik Ovis Foci Program” keretein belül résztvevői vagyunk a Bozsik fesztiváloknak. Városi úszás oktatás keretein belül, úszni járunk a nagycsoportos gyerekkel. Hitoktatásra, lovaglásra lehetőséget biztosítunk.

Tehetséggondozó műhely keretében „Társasjáték – társas játék” foglalkozásokon fejlesztjük a gyermekeket.

Pedagógiai munkánkat logopédus, gyógypedagógus, pszichológus segíti. 

Közös programokkal színesítjük, gazdagítjuk óvodai életünket.

Vargha Damján Utcai Tagóvoda

Óvodánk Pécs belvárosához közel, rendezett környezetben, a 48-as tér közelében található. Jelenleg 3 csoportban, 75 férőhelyre fogadhatunk gyerekeket. Tágas, barátságos csoportszobáink biztosítanak teret a családias, befogadó, a gyermekek egyéni igényeihez alkalmazkodó oktató-, nevelő munkánkhoz. Fejlesztő szobánk lehetőséget teremt logopédiai és gyógypedagógiai foglakozásokhoz. 

A családok eltérő szociokulturális háttérrel rendelkeznek. A hozzánk járó gyermekek önfeledt játékkal, vidám, megértő, biztonságot adó légkörben élik napjaikat, ahol inkluzív szemléletű, hátrányt csökkentő pedagógiai attitűddel rendelkező óvodapedagógusok segítik fejlődésüket, személyiségük és képességeik kibontakozását. A gyermekprogramokat lehetőségeinkhez mérten igyekszünk pályázati forrásokból biztosítani. Ilyen a 2020-ban, a „Kincses Kutlúróvoda” cím elnyerésével járó pályázat is, melynek keretében sok készségfejlesztő és multimédiás eszközzel is bővült eszköztárunk. További terveink közt szerepel olyan pályázatok keresése, melyekkel a hozzánk járó gyermekeket továbbra is -családjuk anyagi helyzetétől függetlenül- élményekhez, fejlődési, tanulási lehetőségekhez tudjuk hozzásegíteni.

Vasasi Tagóvoda

Óvodánk erdei környezetben, parkos, dombos vidéken található. A külváros a falu jellegzetességeit és hagyományait megőrizte, ötvözte a városi szokásokkal. A bányászmúltra visszatekintő településen, ahol kiemelt hangsúlyt kap őseinkre való emlékezés és tiszteletadás. Hagyományainkat kincseknek tekintjük, mely fontos szerepet játszik az óvoda befogadó, hátránycsökkentő és preventív szerepére, a gyermekközpontúságra a családorientált szemlélet megőrzésére. Óvodánk aktív, meghatározó részévé vált a település kulturális életének.   

Jelenleg 3 csoport működik életkoruk szerinti felosztásban. Feladatunk, hogy nevelőmunkánk eredményeként megteremtsük az egyenlő esélyeket a gyermekek számára. Kiemelt nevelési feladatként előtérbe helyeztük a hátránykompenzálást és a tehetséggondozást egyaránt. Mindezek megvalósulását egy jól képzett, szakmailag felkészült, azonos pedagógiai értékeket valló nevelői és alkalmazotti testület teszi lehetővé.

Céljainkat, kiemelt feladatainkat a helyi adottságokhoz igazított innovatív tevékenységekkel szeretnénk minél hatékonyabban elérni, (Bozsik Program, Meselámpa, Néptánc). Sok programot szervezünk a szülőkkel közösen. 2019 elnyertük a “Kincses Kultúróvoda” és a „Biztonságos Óvoda” címet. 

Mindenkit szeretettel várunk, és aki részletesebben kíváncsi óvodánk nyújtotta lehetőségekre, illetve programjainkra az honlapunkon (www.keletiovi.hu ) tájékozódhat.

Zsolnay Vilmos Utcai Tagóvoda

Három csoportunkban − Pipitér, Pitypang, Napraforgó csoport −, törekszünk arra, hogy azonos életkorú gyerekeket neveljünk együtt.

A pedagógiai programunk tág teret nyújt a nevelési törekvéseink megvalósításának, és lehetőséget biztosít arra, hogy a napi gyakorlatban megjelenhessenek a helyi közvetlen környezet múltjának és jelenének értékei, szépségei. A külső partnerkapcsolatok építése, ápolása során módunk nyílik a helyi kulturális és közművelődési intézményekkel együttműködve, a gyermekek számára olyan ismereteket, programokat, élményeket nyújtani, amelyek megalapozzák a kultúrához és a művészetekhez viszonyuló pozitív attitűdjüket.

Nagycsoportosainknál sikeresen alkalmazzuk a „Mesezene-zenezörej” programot, megkönnyítve a gyermekek számára az óvoda iskola átmenetet. Óvodánk arculatát jelentős mértékben meghatározza, hogy tagjai vagyunk a „Zöld Óvodák” hálózatának.

Büszkén viseljük a 2021-22-es nevelési évtől a „Boldog – Óvoda” címet.