Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Kiállunk a pécsiekért!

Kiállunk a pécsiekért!

Aláírásgyűjtésbe kezdett Pécs város vezetése szerdán. Két húsbavágó kérdésben kérjük ki a pécsiek véleményét. Célunk, hogy együtt, közösen álljunk ki magunkért, és ne hagyjuk, hogy az előző, Fideszes városvezetés felelőtlen gazdálkodása és a kormányzati elvonások vesztesei mi, pécsiek legyünk!

Két témában várjuk a pécsiek támogatását. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kormány a korábbi, Fideszes pécsi városvezetés által felvett kormányzati hitel idei, 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletére nyújtson hitelmoratóriumot. Valamint arra, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kormány a gépjárműadónak azt a 40%-át, amelyet 2020 óta – a korábban elvett 60% mellett – elvon Pécs önkormányzatától, idén bocsássa a város rendelkezésére, hogy azt teljes egészében útépítésre fordíthassuk.

A gépjárműadó 60%-át 2013-tól vonta el a kormány az önkormányzatoktól.


Ezt azzal fejelte meg, hogy 2020 óta a maradék 40%-ra is rátette a kezét. Ez csak idén mintegy 430 millió forinttal károsítja meg a pécsieket. Ebből a pénzből 10 kilométer út felújítását, vagyis az átfogó útfelújítási programunk negyedét tudnánk végrehajtani. 

2019-ben tisztában voltunk azzal, hogy milyen helyzetben vettük át Pécs vezetését. Az önkormányzat és cégei, intézményei büdzséjén 23 milliárd forintos lyuk éktelenkedett, és az előző, Fideszes városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt igénybe vett 9,5 milliárd forintos állami segélyből 8,5 milliárd forintot nekünk kell kigazdálkodnunk.

Ezt pontosan tudtuk. 2019-ben viszont még nem tudhattunk, hogy a kormány a felére csökkenti a helyi iparűzési adó mértékét, amivel a helyi vállalkozások működését alig-alig segítette, viszont a helyi önkormányzatok bevételeit drasztikusan csökkentette. A gépjárműadó fent említett teljes elvonása mellett ideiglenesen az idegenforgalmi adót is eltörölték. A közterületi parkolás ingyenessé tételével újabb óriási lyukat ütöttek a helyi önkormányzatok költségvetésén.

Közben a járvány miatt a gazdasági teljesítmény visszaesett, az üzemanyag és energiaárak drasztikusan drágultak és drágulnak, elszabadult az infláció.

Pécs önkormányzata az elmúlt két évben összesen 6 milliárd forinttól esett el a járvány, és az annak kezelésére hozott kormánydöntések miatt. 2022-es költségvetésünkben már látszik, hogy további, 6 milliárd forintot meghaladó kompenzációra lesz igény.

Ilyen körülmények között kellene az előző városvezetés hibájából a várost terhelő hitelt törleszteni. Pécs város demokratikus vezetése minden évben helytállt, az eddig törlesztett 4,25 milliárd forintból 3,25 milliárdot mi fizettünk vissza.

Az idei törlesztőrészlet 1 milliárd 750 millió forint. Ebből az összegből a városnak dolgozó közalkalmazottak fizetését kellene biztosítanunk. Az idei törlesztőrészlet például 400 pécsi óvópedagógus éves bruttó bérét fedezné, járulékokkal együtt – a törlesztés így a teljes pécsi óvópedagógusi állomány csaknem kétharmadának éves fizetésére lenne elegendő.

Most viszont ennyivel kevesebb pénz jut a fizetésekre. A törlesztőrészlet óránként – éjszaka és hétvégén is – csaknem 200 ezer forint. Ennyibe kerül a pécsieknek az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása.

Látva, hogy a Fidesz-kormány nem akarja kompenzációval segíteni az önkormányzatokat a kiesett bevételek miatt, az a javaslatunk, hogy a kormány terjessze ki a hitelmoratóriumot Pécs városára, hogy visszaadjon valamennyit a pécsieknek, ha már olyan sokat elvett tőlük.

A jelenlegi városvezetés önhibáján kívül, az előző vezetés felelőtlen gazdálkodása és a kormány elvonásai miatt került nehéz helyzetbe. Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került magánszemélyek számára a kormány biztosította a hitelek törlesztésének halasztását. Azt kérjük, hogy ezt a lehetőséget adják meg a pécsi önkormányzat számára is!

Arra kérem a pécsieket, közösen álljunk ki magunkért, azért, hogy a Fidesz által itt hagyott adósság miatt ne a pécsieket büntesse a kormány!

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere