Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Kiemelt érdeklődéssel fordultak a PTE MIK kihelyezett szakmai programjai felé Kínában

Kiemelt érdeklődéssel fordultak a PTE MIK kihelyezett szakmai programjai felé Kínában

Élénk érdeklődés kísérte mind a sajtó, mind a szakma részéről a kínai Beihai University of Art and Design-on (BUAD) a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) közelmúltban zajlott eseményeit: a kortárs építészet és ipari formatervezés felsőoktatási intézményi gyakorlatát és oktatását fókuszba helyező ’Design Szalon’-t, azaz az építészeti koncepcióalkotás, illetve a tárgytervezés pécsi módszertana mentén zajló nemzetközi oktatási kurzusokat, valamint az épített környezet jövője és az európai standardok mentén felépülő építészeti kutatás kilátásait feszegető előadásokat. A kínai egyetem színes programokkal kísért kiállítást rendezett a kéthetes kurzusokon készült munkákból, amely hangos sajtóvisszhangot kapott. A Beihai University of Art and Design és a PTE MIK közötti kapcsolat 9 évre nyúlik vissza, ezt kívánják szorosabbra fűzni a pécsi egyetemi kar és a kínai felsőoktatási intézmény között a most megújított együttműködési megállapodással.

A PTE MIK 2016 óta dolgozik együtt építészmérnöki és építőművészeti területen a beihai-i egyetemmel. Ez idő alatt az alkalmazott művészetekre és formatervezésre szakosodott felsőoktatási intézménnyel több közös programot is megvalósított a pécsi kar. A „Pécs Class Programban” – amely egy kétéves ciklusra vonatkozó képzési terv, és a beihai-i hallgatók számára magas minőségű előképzettséget jelent – a PTE MIK építészképzéséhez biztosítanak jelentős óraszámban angol nyelvórákat, valamint kreatív és vizuális kommunikáció készségű gyakorlati kurzusokat, az ezeket sikerrel teljesítő hallgatók pedig felkészültebben kerülhetnek be a pécsi egyetem angol nyelvű építészképzéseire. A „MIK Scholarship of Excellence” egyfajta hallgatói kiválósági ösztöndíjprogram a legjobban teljesítő hallgató számára. A szoros együttműködést a Covid évei megállították, a két oktatási intézmény a közelmúltban vette fel újra a fonalat.

A Beihai University of Art and Design dél-kínai kampuszán egy kreatívipari eseménysorozattal jelent meg a PTE MIK, ennek célja közös oktatási, kutatási és szakmaközi projekteken keresztül az egyetemek közötti kapcsolat további mélyítése volt. A ’Design Szalon – az oktatástól a kutatásig’ című program fókuszában a kortárs építészet és ipari formatervezés felsőoktatási intézményi gyakorlata és oktatása állt. A PTE MIK képviselői bemutatták az elmúlt években a gyakorlati építészeti projektjeik, tantárgyi innovációik és kutatócsoportjaik által elért eredményeket. Zheng Nianyi rektor szerint az európai partner képzőhelyekkel és egyetemekkel együttműködésben megvalósított közös oktatás, illetve gyakorlatorientált oktatásfejlesztés, a tudomány és a technológia integrációja, az interdiszciplinaritás kombinálása révén olyan képzési utat lehet biztosítani a hallgatóknak, amely által újraértelmeződik a kreativitás és az inspiráció. A hallgatók így fokozottan felkészíthetők arra, hogy megbirkózzanak az új korszak változásaival, egyben a jövő társadalmának innovatív erejévé váljanak.

 Az újra beindult közös oktatási munka 2024-ben kihelyezett nemzetközi kurzussorozat révén valósult meg, amelyet az építészeti koncepcióalkotás, valamint a formatervezés témakörben töltöttek meg tartalommal nagy sikerrel pécsi oktatók, dr. Vörös Erika és dr. Vasváry-Nádor Norbert, az Építészeti Intézet, illetve a Mérnöki és Smart Technológiák Intézet adjunktusai. Építészeti kihívásokról szólt a PTE MIK képviselőinek, dr. Medvegy Gabriella dékán, dr. Bachmann Bálint, az építész doktori iskola vezetője és dr.  Jin Xin, a PTE MIK Építész Szakmai Intézetének adjunktusa tudományos előadása „Új épületekhez új módszerek – tudomány a design eszközeivel” címmel. Ez az épített környezet jövőjéről és az építészeti kutatás kilátásait érintő rugalmasságot középpontba állító, a PTE MIK-en a konceptuális építészeti tervezés területén végzett tudományos kutatások keretében elért gyakorlati eredményeket, illetve a karon alkalmazott tervezési és oktatási módszereket mutatta be a jelen lévő helyi oktatóknak és több száz hallgatónak.

A BUAD kiállítást rendezett a kéthetes intenzív kurzusokon készült hallgatói munkákból, amelyen a diákok posztereit és saját kezűleg készített makettjeit tekinthették meg a látogatók. A tárlat bepillantást engedett a PTE MIK Építészeti Intézetében készült dizájnprojektmunkákba is, mely egyúttal a ’Design Szalon – az oktatástól a kutatásig’ kiállítás gerincét képezte. A Beihai University of Art and Design és a Pécsi Tudományegyetem képviselői együttműködési megállapodást írtak alá, a dokumentum egy újabb lépés a cserekapcsolatok és a tehetséggondozás kiteljesítésére, egyben lehetőség a két intézményben az innovatív, nemzetközi látásmóddal rendelkező tehetségek kinevelésére. „Karunk tradicionálisan jó kínai kapcsolatokkal rendelkezik, a Távol-Kelet mind az épített és a fizikai környezettel, mind a dizájnnal, a kommunikációs módszerekkel való viszonya érdekes számunkra. Most olyan partnerekkel találkoztunk, akikkel már évekre visszanyúlik a kapcsolatunk, szívesen látjuk a hallgatóikat az építészképzéseinken. A Kínából hozzánk érkező a fiatalok olyan vizuális kifejezésmóddal, készségekkel rendelkeznek, ami kiválóan kompenzálja a kulturális különbözőséget, emellett nagyon jól ér össze a két iskola, a két módszertan is. Fontos volt az is, hogy a kínai kollégákkal találkozzanak a munkatársaink, most is igen komoly tapasztalatcsere zajlott a két fél között. Módszertani szempontból is mindenképpen lesz folytatása a diskurzusnak, amiből mi is sokat profitálunk. A jövőben egy-egy tantárgyat érintően akár a partnerünkkel közösen szeretnénk rövid kurzusokat kivinni a kínai egyetemre, és módszertani brainstormingokat tartani. Ritkán találkozunk olyan friss szemléletű partnerrel, mint a Beihai University of Art and Design” – vélekedik dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja.