Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Kiváló magyar szereplés a 18. nemzetközi földrajzi olimpián!

Kiváló magyar szereplés a 18. nemzetközi földrajzi olimpián!

2022. július 12-17. között rendezték meg a 18. nemzetközi földrajzi olimpiát, az iGeo-t. A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) védnöksége alatt szervezett verseny a legnagyobb presztízsű, és legjelentősebb közönséget vonzó esemény ezen a szakterületen, amelyet Magyarországon az oktatási kormányzat a földrajz tantárgy hivatalos diákolimpiájaként ismer el.  Az idén a Pécsi Tudományegyetem felkészítésével kijutott magyar versenyzők két ezüst- és két bronzérmet szereztek.

A Covid-19 járvány okán az idei évben az olimpiát (hasonlóan a 2021-ben rendezetthez) online szervezték a párizsi geográfusok, akik rendkívül nagy odaadással, fáradtságos munkával és találékonysággal ugrották meg ezt a kihívást. Maga a szervezés és a lebonyolítás is nemzetközire sikerült, annak ellenére is, hogy az olimpia főszervezője Franciaország volt, hiszen a feladatok összeállításában, tesztelésében, véglegesítésében és javításában részt vettek Horvátországból, Hongkongból, Tajvanból és Nagy Britanniából is az IGU törzstagjai.

Magyarországról 2006 óta delegálunk a nemzetközi földrajzi versenyre csapatokat, ahonnan eddig minden évben sikerült éremmel hazatérni, idén sincs ez másként. Az olimpiai csapat tagjainak, Lontay Olivérnek (Milestone Institute, Budapest), Szekeres Pannának (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád), Rózsa Simon Péternek (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest) és Kurenkov Efimnek (Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Gimnázium, Budapest) az olimpia szokásos versenyszámait, az írásbeli tesztet, a multimédia tesztet és a terepi feladatokat is elektronikus úton kellett megoldaniuk a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézetének falai között. A verseny egyéni, a diákok e három versenyfordulóban bizonyíthatták tudásukat földrajzból, angol nyelven. Az olimpián összesen 54 ország 209 diákja versenyzett idén az elnyerhető bronz, ezüst és arany érmekért a világ minden részéről. Csapatunk helytállása példás, még annak ellenére is, hogy 2022-ben az utazás élménye elmaradt.

Olimpiai csapatunk remek szerepléssel zárta a 2022-es földrajzi olimpiát. Lontay Olivér és Rózsa Simon Péter ezüstéremmel végzett, Szekeres Panna és Kurenkov Efim pedig bronzérmesek lettek.

A csapattagokat már hagyományosan a PTE TTK munkatársai választják ki és készítik fel a nemzetközi megmérettetésre. Ennek első és legfőbb színtere az országos angol nyelvű földrajzi tanulmányi verseny, avagy a Hungeocontest, amit minden évben megszervezünk, keretei között pedig igyekszünk az olimpián is jellemző feladattípusokkal és versenyszámokkal kiszűrni, kik a legrátermettebbek erre a feladatra.

A verseny igazgatója, illetve a magyar olimpiai csapat vezetője dr. Trócsányi András egyetemi docens, a verseny és a felkészítés adminisztratív feladataiért dr. Máté Éva adjunktus felelt. Magát a versenyt, illetve a nyár elején megrendezett felkészítő tábort a PTE TTK mellett a Nemzeti Tehetség Program támogatta az NTP-TMV-M-21-B-0007, illetve az NTP-NTMV-21-B-0001 kódszámú pályázatokkal.

Az új versenyszezon októberben kezdődik majd az online fordulóval, a kiírás a www.hungeontest.org oldalon lesz elérhető. 2023-ban Bandung, Indonézia várja majd a legjobb geográfusokat, élőben.

A 2022-es olimpiai csapat bemutatkozó videója megtekinthető itt: https://drive.google.com/file/d/1FFiHBB3wM8Ugy88JI0a9az-FKjbCUwGz/view