Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Közösség – Építészet – Fishing on Orfű

Közösség – Építészet – Fishing on Orfű

A Fishing on Orfű fesztiválon – június 28. és július 1. között – a koncerteket megelőző idősávokban különleges programokkal találkozhatunk. Az idei fesztiválon először jelenik meg építészeti tematika, mint hangsúlyos elem. A civil faluban a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara Építész Szakmai Intézetének szervezésében valósul meg a Közösség – Építészet című interaktív projekt.

Az emberi kultúra sok évezredes múltja során számos értéket hozott létre és halmozott fel. Minden nemzedék az elődök hagyatékaira támaszkodik, így ismeri meg a világot, alakítja életét és újul meg generációkon keresztül a korábban szerzett tapasztalatok segítségével. Újra és újra beépíti azokat a szellemi és kulturális javakat, környezeti és tárgyi formákat, melyeket elődei létrehoztak. A fesztivál négy napja alatt például a kosárfonás tradicionális fogásaival készülnek új térelemek. Kosárfonó mester fogja segíteni a tanulni vágyókat. A hagyományok építéssel történő újraértelmezése mellett – a témát tágabb értelemben is körüljárva – panelbeszélgetésekre kerül sor, melyeket dr. Zilahi Péter, egyetemi docens vezet minden nap délután 15.30-kor az Alternatív Auditóriumban.

Az első nap témája a „Tér-költészet” (Space Poetry). Az építészet és a tájépítészet segítségével olyan munkák jöttek létre Erdélyben, melyek a kortárs alkotói tevékenység és a közösségi építés szellemiségét ötvözik a hargitai táj sajátos vonzerejével, a természeti környezetben megbúvó kis falvak öröklött értékeivel. Az éveken át tartó értékvédő és alkotó táborokról dr. Kondor Tamás egyetemi docens, az erdélyi táborok vezetője és dr. Rétfalvi Donát, az Építész Szakmai Intézet igazgatója fog beszélgetni.

Az idei fesztiválon elkészülő „Gömböcöknek”, fonott gömböknek évekre visszanyúló története van. A hagyományokra alapozott dizájn nem új – sem globálisan, sem pedig a pécsi építészképzés portfólióját tekintve. A korábbi gömböckészítő projekt célja az ormánsági kistérségben élők közösségépítésének elősegítése volt a kortárs designkultúra közvetítésével. A téri fonatok eredetére, valamint a helyi és a hallgatói közösségben betöltött szerepére világít rá a második, csütörtöki beszélgetés, melynek dr. Borsos Ágnes egyetemi tanár, tanszékvezető és dr. Rétfalvi Donát egyetemi docens lesznek a vendégei.

Az építőtáborok nemcsak az építésszé válás meghatározó eseményei, de a közösségben történő felelős gondolkodásra is nevelnek. Az egyes táborokban létrejött alkotások nem kizárólag anyagról és eszközről szólnak, hanem az odafigyelésről és a kölcsönös megértésről is. A nevelés itt nem tematikák szigorú koordinátarendszerében, hanem spontán módon történik. Fiatalok tapasztalatairól hallhatunk a pénteki panelbeszélgetésen, ahol Borbély Fruzsina és Gyüre Lilla építész doktoranduszok lesznek a meghívott vendégek.

A társadalmi problémákra való érzékenyítés összességében globális felelősségünk. A Szolidáris Építészet Kutatócsoport aktív, vezető oktatója, dr. Dányi Tibor Zoltán adjunktus, valamint Müller Tündér Éva, a PTE BTK Szociálpszichológia Tanszékének PhD hallgatója lesznek a záróbeszélgetés vendégei. Az Építészet építészek nélkül – lakhatás alulnézetből című beszélgetés talán a négynapos eseménysor legkomorabb témáját ígéri. A lehetőségekhez mért mikrobeavatkozások hatnak a környezetre, az pedig vissza a közösségre. Az empátia megjelenése teremthet kölcsönhatást Közösség és Építészet között.