Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Kutatásokra nyert el támogatást a PTE

Kutatásokra nyert el támogatást a PTE

2022.08.05.

Prof. Dr. Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) professzora, a projekt vezetője a következőkben foglalta össze a projekt szakmai tartalmát:

„A SARS-CoV-2 koronavírus hazai megjelenésekor a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban (PTE SzKK) működő Virológiai kutatócsoport azonnal hozzákezdett a hazai és régiós diagnosztikai vizsgálatokhoz. A csoport munkáját nagyban segítette, hogy Magyarország kormánya 2020. március közepén életre hívta a Koronavírus Kutatási Akciócsoportot, melynek vezetésével Dr. Jakab Ferenc pécsi virológus professzort bízta meg. Az akciócsoport elsődleges feladata a hazai kutatások összefogása, koordinálása, valamint a vírusfertőzés leküzdésére és a fertőzöttek kezelésére irányuló specifikus kezelések kidolgozása. Annak ellenére, hogy a kutatások jelentős része a PTE SzKK különleges 4-es biológiai biztonsági szintű laboratóriumában zajlott, igen jelentős volt a hazai és nemzetközi kollaborátorok szerepvállalása is. A vizsgálatokban több biotechnológiai cég és számos kutatócsoportok vett részt, összesen mintegy 20 együttműködő partner bevonásával indultak meg a kutatások” – mondta el Kovács L. Gábor.

A tématerületi kutatások célja olyan kutatói indíttatású humán klinikai vizsgálatok előkészítése, melyek segítik a COVID-19 betegséggel és a poszt-COVID szindrómával kapcsolatos gyógyításokat. Így a szakemberek többek között elvégzik a SARS-CoV-2 koronavírushoz kapcsolódó laboratóriumi, preklinikai és klinikai vizsgálatokat, valamint a kórházi kezelést nem igénylő COVID-19 fertőzés idegrendszeri és pszichológiai következményeinek vizsgálatát kvantitatív MR képalkotó módszerek segítségével.